Caribisch Netwerk

Inhoud syndiceren
Caribisch Netwerk
Bijgewerkt: 1 min 22 sec geleden

Zorgpersoneel Bonaire dankbaar voor alsnog krijgen van coronabonus

24 november 2020 - 11:33am

KRALENDIJK – “Wij zijn super blij dat wij toch in aanmerking zijn gekomen,” vertelt dialyse verpleegkundige Shahaira Salas-Libier. “Alle werknemers hebben zich extra ingezet tijdens de pandemie.”

Het zorgpersoneel op de BES-eilanden zou in eerste instantie geen zorgbonus krijgen, maar door alle kritiek die hierop kwam, zowel vanuit Bonaire als Nederland, heeft het kabinet dit besluit heroverwogen.

Chozan Marchena is dialyse verpleegkundige op Bonaire.

Te snel genomen besluit
De vakbond voor Bonairiaanse Werknemers, die zo’n 430 leden vanuit Fundashon Mariadal vertegenwoordigd, is blij dat alle commotie heeft geholpen. Zij kregen veel berichten van werknemers die het er niet mee eens waren. “We hebben vanaf het begin gezegd dat zij hier ook recht op hebben,” vertelt voorzitter Cherel Kwidama. “Ik ken deze mensen en ik weet hoe hard ze hebben gewerkt, dus ik ben heel blij.”

Tegelijkertijd vindt Kwidama het jammer dat Nederland het besluit in eerste instantie nam zonder informatie in te winnen over de situatie op de eilanden. “Nu zijn ze pas van gedachten veranderd nadat ze van alle kanten brieven kregen. Kijk voortaan eerst hoe het hier in elkaar zit.”

Zorgbonus – lijst
Fundashon Mariadal wordt zelf verantwoordelijk voor het aanleveren van een lijst met mensen die in aanmerking komen voor de bonus. “We hopen dat er geen onderscheid wordt gemaakt”, zegt verpleegkundige Salas-Libier. “Alle werknemers hebben hun steentje bijgedragen. Denk ook aan de ‘screeningsofficer’ bij de deur die cliënten vragen moest stellen over hun algehele gezondheid.”

Volgens Kwidama zal er best wat werk gaan zitten in het opstellen van zo’n lijst. “Maar we willen het ziekenhuis hier als vakbond graag mee helpen. Het gaat om veel werknemers, die soms ook nog van afdeling zijn gewisseld, en je wilt natuurlijk voorkomen dat mensen vergeten worden.”

Zorgpersoneel op Bonaire

Zorgpersoneel in Caribisch Nederland wel degelijk onder druk

Hoewel het aantal ziekenhuisopnamen op Bonaire beperkt is gebleven tot drie, heeft het zorgpersoneel in Caribisch Nederland ook te maken met intensieve roosters, quarantaine en isolatie stelling van personeel en familieleden, als direct gevolg van de pandemie. Lees meer hier.

Duizenden privégegevens van toeristen op straat

24 november 2020 - 5:12am

ORANJESTAD – Duizenden immigratiekaarten met privégegevens van toeristen waaronder paspoortnummers, thuisadressen en handtekeningen lagen afgelopen weekend onbeschermd in een open container. “Ik schat dat het er honderdduizenden waren”, aldus een getuige die anoniem wil blijven.

In de bosjes liggen nog weggewaaide immigratiekaartjes – foto: Sharina Henriquez

De container is inmiddels door het afvalbedrijf weggehaald om de inhoud op de vuilstort te dumpen. Maar als Caribisch Netwerk gaat kijken, liggen in de omringende bosjes nog van deze zogeheten ED-kaarten die toeristen verplicht moeten invullen bij aankomst op Aruba.

“De container stond er denk ik al vanaf donderdagmiddag”, zegt andere getuige, die met haar bedrijf opslagruimte in dezelfde straat huurt. “Veel kaartjes zijn uit de container gewaaid. Ik heb die ik vond opgeraapt en in de vuilnisbak gegooid want dit kan toch niet. Mensen kunnen er misbruik van maken.”

De verantwoordelijke blijkt Aruba Tourism Authority (ATA) die op vragen een verklaring stuurt: “De normale procedure is dat de kaarten worden versnipperd en ook naar de vuilstort gaan voor vernietiging als de verbrandingsoven aan is.” De kaarten waren nu echter in de opslagruimte bewaard om de data te kunnen controleren toen Radex, het grenscontrolesysteem, werd geupgrade, zegt het toerismebureau.

“Daarom zijn de kaarten langer bewaard dan normaal. Maar nu is ATA begonnen met de meeste op te ruimen. Helaas bleef bij de laatste fase van deze opruiming, wat kaarten achter met wat oud promotiemateriaal in een afvalemmer van de opslagruimte.”

De container stond voor deze opslagruimte – foto: Sharina Henriquez

De ‘afvalemmer’ was echter een grote container, zo vertellen de twee getuigen maar laten ook de markeringen op de grond én foto’s zien. “Er zat nog veel meer in. Heel veel ordnermappen met rekeningen van lokale bedrijven, ook van Amerikaanse bedrijven. Een arbeidscontract met iemand in Colombia die 4000 dollar kreeg. Bestellingen voor borden, advertentiemateriaal, meubels. En documenten van de ex-ministers van toerisme Edison Briezen en Otmar Oduber. Allemaal van 2008 tot en met 2016”, aldus één van de getuigen die foto’s heeft gemaakt.

Vragen hoe het kan dat ook deze informatie op straat lag, heeft ATA niet beantwoord. Eerder dit jaar lekte medische gegevens van gebruikers van de corona-app al uit. Hoewel de premier daarvoor excuses aanbood, blijkt erna dat de Arubaanse overheid niet veel gedaan heeft om deze privégegevens beter te beschermen.

Wie houdt toezicht?

In Nederland houdt Autoriteit Persoonsgegevens (AP) toezicht om zo de privacy te beschermen. Deze instantie kan ook boetes geven aan instanties die laks omgaan met privégegevens.

Aruba heeft echter geen onafhankelijke toezichthouder en ook de wetgeving is verouderd, geeft justitieminister Andin Bikker toe. “We zijn nu bezig met nieuwe wetgeving naar aanleiding van de AVG. Die heeft indirect ook gevolgen voor ons. Daarom moest ik een protocol tekenen met KLM en Schiphol omdat mensen met een nationaliteit van een Europees land, onder de AVG vallen en wij dit in acht moeten nemen als ze naar Aruba reizen.”

De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) is Europese wetgeving om onder andere dus de bescherming van persoonsgegevens te garanderen. Deze geldt wereldwijd voor alle bedrijven en organisaties die gegevens bijhouden en verwerken van personen in de EU.

De taken van de Nederlandse toezichthouder AP komen ook uit deze Europese wetgeving voort. Daarom werkt ze samen met andere toezichthouders van landen waar de AVG geldt. Maar niet met Aruba zegt AP op vragen hierover: “Aangezien Aruba geen onafhankelijk privacytoezichthouder heeft, is er geen sprake van samenwerking met Aruba. Wel is er contact geweest met de privacytoezichthouder op de BES-eilanden.”

Nederlandse toezichthouder niet op hoogte lek corona-app

AP zegt niet op de hoogte te zijn van de lek van de Arubaanse corona-app. Hoewel er ook medische gegevens van Nederlanders in zitten, zegt de autoriteit: “Het toezicht daarop ligt bij de Arubaanse overheid.”

Op Aruba worden ook regelmatig Nederlandse paspoorten gekopieerd door bedrijven en instanties terwijl in Nederland strenge regels hiervoor zijn. Zowel voor in welke gevallen dit alleen maar mag als voor hoe die kopieën bewaard moeten worden.

Nederlandse paspoorten (dus ook van Arubanen) zijn eigendom van de Nederlandse staat maar hiervoor zegt AP ook geen rol in de toezicht op te hebben. “Het is vooral aan mensen zelf om goed op te letten wanneer een organisatie vraagt om een kopie van je paspoort.”

Minister Bikker laat weten dat zodra Aruba haar privacywetgeving vernieuwt er ook een toezichtsorgaan komt.

Toeristen op Curaçao: ‘het is hier veiliger dan in Nederland’

23 november 2020 - 12:00pm

WILLEMSTAD – Echt veel last hebben de toeristen niet van de strenge maatregelen op het zonnige eiland Curaçao. In tegenstelling tot Nederland, kun je op het eiland uit eten en een drankje drinken aan de bar. “Op het strand kun je makkelijk anderhalve meter afstand houden van elkaar”, vertelt een toerist.

De meeste voelen zich op het eiland veiliger dan in Nederland. “Ik lees het wel in de in de krant maar zelf merk ik niet zo heel veel van de stijging in het aantal besmettingen. Het heeft ook geen invloed op mijn vakantie want we kunnen hier makkelijk afstand houden van elkaar.”

Tekst gaat verder onder de video

Door Kim Hendriksen

Op Curaçao is het aantal positief geteste COVID-gevallen in een week tijd meer dan verdubbeld. Lange tijd wist het eiland het aantal actieve besmettingen onder de 300 te houden. Binnen een week is de grens van 700 overschreden en de aantallen lopen dagelijks nog steeds op.

Om deze snelle stijging tegen te gaan, heeft de regering van het eiland sinds een week de maatregelen aangescherpt. Zo is de avondklok vervroegd van twaalf uur ’s avonds naar negen uur ’s avonds en is het dragen van een mondkapje verplicht gesteld in publieke ruimtes.

Ondanks de stijging staat het eiland nog altijd op ‘code geel’ en worden er per maand 20.000 toeristen binnengelaten.

Ondanks kritiek blijven Curaçao en Bonaire code geel

D66-Kamerleden Jan Paternotte en Antje Diertens hebben schriftelijke Kamervragen gesteld. Het zou ‘verwarrend’ zijn dat een reis naar bijvoorbeeld de Canarische eilanden niet mag, terwijl daar volgens Nederland wel ‘code geel’ geldt.

Volgens premier Mark Rutte is het oplopend aantal besmettingen weliswaar ‘zorgelijk’, maar Curaçao heeft volgens de premier nog grip op de verspreiding van het coronavirus.

Nederlandse vakantiegangers mogen van het ministerie van Buitenlandse Zaken ook weer naar Aruba. De besmettingen met corona zijn flink afgenomen naar 79.

Sint-Maarten blijft, met 92 actieve besmettingen, op code oranje. Het eiland is ook afhankelijk van inkomsten uit de toeristische sector maar focust zich meer op de Amerikaanse, Zuid-Amerikaanse en Caribische markt.

Tienermoeder verplicht aan spiraal om sociale woning te krijgen: ‘dit is geen discriminatie’

22 november 2020 - 10:16pm

WILLEMSTAD – Honderden reacties heeft de sinds juli opgerichte politieke partij Kumun de afgelopen dagen gekregen op een controversieel voorstel om voorbehoedsmiddelen te verplichten voor alleenstaande tienermoeders die een sociale woning willen krijgen.

“Het is geen discriminatie of vanwege afkeer van vrouwen”, verklaart partijleider Luigi Faneyte. “Het is juist bedoeld om hen en kinderen te beschermen.”

http://download.omroep.nl/ntr/diversiteit/caribischnetwerk/audio/faneyte.mp3 Luigi Faneyte in gesprek met Dulce Koopman

Download de audio hier
.

De flyer van Kumun met het omstreden voorstel

De partij benadrukt dat ze met het wetsvoorstel vooral een discussie op gang willen brengen op Curaçao. “We zijn één van de weinigen, zo niet de enige partij die zo’n gevoelig onderwerp ter sprake wil stellen waar iedereen de ogen voor sluit”, zegt Faneyte die met het wetsvoorstel de verkiezingen volgend jaar in wil gaan.

Het eiland worstelt al tientallen jaren met het hoge aantal tienerzwangerschappen. Volgens Faneyte is het probleem alleen maar erger geworden door de pandemie. “Meer dan 50 duizend zijn afhankelijk van voedselpakketten. Er is geen werk. We hebben ook informatie dat hierdoor veel families hun frustraties binnenshuis uiten. Of dat de kinderen moeten gaan prostitueren of met oudere mannen naar bed moeten gaan. Met als gevolg nog meer ongewenste zwangerschappen bij tieners.”

De keuze voor een verplichte spiraal is meer een praktische overweging, legt hij uit. “Dit kan één keer bij de huisarts worden ingebracht en is voor drie tot vijf jaar. Want met de pil moeten ze blijven herinneren om deze elke dag te nemen of er weer eind van de maand aan zien te komen.”

‘Dit is niet acceptabel’- Myrtha Leetz-Cijntje, van vrouwenorganisatie Seda

De reacties uit het publiek blijken wisselend. Vooral vrouwen vinden dat de partij de verantwoordelijkheid alleen bij de alleenstaande tienermoeders legt en niet bij de vaders/mannen. Faneyte: “Het is zo dat in de Curaçaose cultuur het vooral de moeders zijn die alleen voor de kinderen zorgen. Maar als er alleenstaande vaders zijn die in aanmerking willen komen voor een sociale woning, ja dan worden zij ook verplicht om ongewenste zwangerschappen te voorkomen.”

Vrouwenorganisatie Seda keurt de verplichte spiraal echter af. “Dit is niet acceptabel. Dus als de jonge moeder geen spiraal inbrengt, blijft ze op straat met haar kinderen? Faneyte kan beter het wetsvoorstel dat al zeven jaar in de ambtenarenmolen vastzit voor verplichte registratie van vaders er doorheen gaan drukken”, aldus voorzitter Myrtha Leetz-Cijntje.

‘Dit gaat ook over het recht van kinderen om zonder misbruik te leven’- Coraline Kooistra, Stichting Tegen Kindermishandeling

Maar voorzitter Coraline Kooistra, voorzitter van Stichting Tegen Kindermishandeling reageert genuanceerder: “Dit is een dapper voorstel want dit is een heel gevoelig onderwerp op Curaçao om aan te snijden. Maar het is goed om er een keer over te hebben. Ik zie het als een manier om kindermisbruik te voorkomen, als bescherming van de gezondheid van vrouwen en voor het welzijn van ons land.”

Kooistra benadrukt dat ze dit zegt op basis van van haar ervaringen en deskundigheid. “Ik ben aan geen enkele politieke partij verbonden. Wereldwijd wordt vanuit het voorkomen van kindermisbruik gekeken naar verplichte contraceptie bij vrouwen die niet in staat zijn om voor zichzelf te zorgen, laat staan kinderen.”

Ze haalt hierbij de zaak aan van de twee vermoorde kinderen in Aruba. “Hier op Curaçao waren veel mensen boos en vroegen zich af waarom niemand deze moeder met psychische problemen heeft tegengehouden om nog meer kinderen te krijgen. Ook op Curaçao hebben we veel moeders met deze problemen en waardoor de kinderen lijden.”

Kooistra zegt te snappen dat het voorstel van de verplichte spiraal de rechten van vrouwen raakt. “Maar hoe zit het met de rechten van het kind om zonder misbruik te kunnen leven? Ik denk dat ze met dit voorstel ook deze discussie willen aanzwengelen.”

Caribische gemeenten krijgen alsnog zorgbonus van $1.000

20 november 2020 - 3:29pm

DEN HAAG – Het kabinet is na kritiek toch op het besluit teruggekomen: zorgpersoneel in de bijzondere gemeenten Bonaire, Saba en Sint-Eustatius krijgen toch een bonus voor de strijd tegen het coronavirus.

In september besloot het Nederlandse kabinet dat alleen het Europese deel een zorgbonus krijgt. Er kwamen boze brieven vanuit het zorgpersoneel, de vakbond en het bestuur op Bonaire. GroenLinks-Kamerlid Nevin Özütok drong bij het kabinet aan om dat besluit terug te draaien.

Woensdag maakte minister Hugo de Jonge alvast bekend dat ook de drie eilanden een zorgbonus van 1.000 dollar netto krijgen. Maar waarom alsnog? Pas gisteravond is het ministerie met een verklaring gekomen.

Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid Welzijn en Sport) wijst erop dat de besmettingen op de drie eilanden ‘relatief beperkt zijn gebleven’. “Half september vonden daarentegen uitbraken plaats op Bonaire en Sint-Eustatius.”

Dat was opvallend genoeg ook het moment waarop het kabinet besloot om de zorgprofessionals op de eilanden geen bonus te geven. Zorgmedewerkers hebben daar geen begrip voor, omdat zij al voor die tijd bezig waren met de voorbereiden en wijzen erop dat ook zij vanuit de zorg zelf risico’s op besmetting oplopen.

‘Discriminatie’, luidde de eerdere reactie van de Bonairiaanse vakbond AFWB.

‘Super blij met besluit kabinet’
GroenLinks-Kamerlid Ozutok is ‘super blij’ met de antwoorden en het besluit van Blokhuis. “Ik had zoiets van: hoe haal je het in je hoofd om de eilanden uit te zonderen? Maar hij heeft eraan gewerkt. Die druk die we met z’n allen hebben gevoerd heeft tot dit succes geleid. Ik ervaar dit echt als onrechtvaardig.”

Meer zorgmedewerkers komen in aanmerking
De bonus geldt – net zoals in Europees Nederland – niet voor álle zorgprofessionals. Hoe dat precies wordt geregeld ‘wordt nog uitgewerkt’, schrijft Blokhuis. Toch komen voor de eilanden waarschijnlijk meer zorgfuncties in aanmerking. Zorgaanbieders zoals het ziekenhuis Mariadal moeten zelf aangeven wie en welke functies de bonus krijgen.

“Omdat deze zorgaanbieders het best zicht heeft op de geleverde inspanningen van de zorgprofessionals en daarmee de aangewezen instantie is om te beoordelen of er sprake is geweest van een uitzonderlijke prestatie en of voldaan wordt aan de overige vereisten.”

Ook medewerkers die in de komende weken (tot eind december) nog worden ingezet kunnen een bonus ontvangen. “De ingrijpende gevolgen van de pandemie duren voort, wat de nodige flexibiliteit vraagt van personeel in de sectoren zorg en welzijn”, zegt een woordvoerder.

Druk vanuit verschillende kanten opgevoerd
Vanuit verschillende kanten is in de afgelopen weken druk gevoerd. Gedeputeerde Nina den Heyer claimt ook succes voor haar ‘nauw contact’ met de ministers en ambtenaren. Ook binnen de eigen coalitie was er druk vanuit de VVD. “Gelijke monniken, gelijke kappen”, aldus Kamerlid André Bosman.

Nederlandse vakantiegangers mogen weer naar Aruba, ‘Curaçao blijft geel’

20 november 2020 - 10:42am

DEN HAAG – Reizen naar Aruba mag vanaf vrijdag weer. Nederland ziet geen redenen om vakanties naar Curaçao af te raden.

Volgens premier Mark Rutte is het oplopend aantal besmettingen weliswaar ‘zorgelijk’, maar het eiland heeft nog grip op de verspreiding van het coronavirus.

“Curaçao heeft stevige en de juiste maatregelen genomen”, aldus Rutte over het advies van het RIVM, om vakantiegangers vanuit Nederland toe te staan. “Ze kijken – net als we dat in Nederland doen – naar bron- en contactonderzoek, druk op de lokale zorg en het aantal besmettingen.”

Nederlanders ‘niet verleiden’ voor vakanties in de Cariben
De premier reageerde op vragen van Tweede Kamerlid Eva van Esch (Partij voor de Dieren). Nederlanders mogen niet naar het buitenland reizen, wel naar de Caribische rijksdelen als die niet op ‘code oranje’ staan. In de afgelopen weken zijn er ‘enkele honderden’ tickets naar Curaçao geboekt, meldden reisorganisaties.

Vliegvakanties naar Aruba mogen weer

Nederlandse vakantiegangers mogen van het ministerie van Buitenlandse Zaken nu ook naar buureiland Aruba (105.000 inwoners). Na vijf maanden een negatief reisadvies kwam er donderdag toch ‘code geel’. De besmettingen met corona zijn flink afgenomen naar 79.

Voor Curaçao (160.000 inwoners) geldt nog code geel, al is het aantal positief geteste mensen donderdag naar 590 is gestegen. Sint-Maarten blijft op code oranje.

Van Esch (Partij voor de Dieren) ziet liever dat Nederlanders ontmoedigd worden om naar de eilanden af te reizen. “We moeten mensen niet verleiden om met z’n allen tickets te gaan boeken omdat het code geel is.”

De premier verdedigde in het debat het besluit van het kabinet. “We hebben ervoor gekozen om te zeggen: blijft in Nederland. En Nederland is ook het Koninkrijk. Dus Nederland is ook Curaçao, Aruba, Sint-Maarten, Statia, Saba en Bonaire. Zo is het afgesproken.”

Ook binnen de coalitie is er kritiek. D66-Kamerleden Jan Paternotte en Antje Diertens hebben donderdag schriftelijke Kamervragen gesteld. Het zou ‘verwarrend’ zijn dat een reis naar bijvoorbeeld de Canarische eilanden niet mag, terwijl daar volgens Nederland wel ‘code geel’ geldt.

Motie ingediend
De Partij voor de Dieren wijst erop dat de zorg bij het ziekenhuis is afgeschaald. Van Esch noemt de uitzondering ‘niet verstandig’ en heeft een motie ingediend. “Alleen noodzakelijke reizen.”

Over de motie wordt dinsdag gestemd. Ook SP-Kamerlid Ronald van Raak liet eerder weten het besluit van het kabinet ‘raar’ te vinden, al toont hij begrip voor de economische situatie van het eiland.

Steeds meer ouderen met COVID-19 in ziekenhuis Curaçao

19 november 2020 - 9:22am

WILLEMSTAD – “Er komen steeds meer mensen uit de risicogroep van 65 jaar en ouder in het ziekenhuis terecht en dat is een zorgwekkende ontwikkeling”, dat stelt Edmelyn Albertus, verpleegkundige op de Intensive Care (IC) in het lokale ziekenhuis het Curaçao Medical Center (CMC) op Curaçao.

Albertus: “Al deze patiënten worden thuis besmet door hun kinderen, kleinkinderen of andere familieleden. Wij kunnen deze zorg amper meer aan.”

IC-verpleegkundige Edmelyn Albertus

Albertus werkt vanaf de allereerste patiënt die op de IC terecht is gekomen, en is overleden, met COVID-positieve patiënten. Zij maakt zich zorgen nu steeds meer kwetsbare ouderen uit de risicogroep besmet raken. “Het leek lang alsof Curaçao de dans was ontsprongen doordat relatief weinig COVID-patiënten in het ziekenhuis terecht waren gekomen en aan het virus zijn overleden.”

De IC-verpleegkundige maakt zich zorgen nu het aantal besmettingen de 500 actieve gevallen heeft gepasseerd.

Inmiddels zijn alle niet-spoedeisende operaties al stopgezet nadat het zorgpersoneel van het CMC zelf ook op grote schaal besmet is geraakt. “Wij bepalen per dag wanneer deze zorg weer opgeschaald kan worden”, vertelt Germain Gibbs, woordvoerder van het CMC.

Het CMC heeft inmiddels een officieel verzoek voor bijstand aan Nederland gedaan. “Afgelopen weekend zijn de eerste Nederlandse artsen en verpleegkundigen aangekomen op het eiland”, aldus Gibbs.

Ook zijn er sinds juni Amerikaanse verpleegkundigen op het eiland. “Zij hebben gelukkig de tijd gehad om goed ingewerkt te worden, waardoor ze nu meteen aan de slag kunnen”. Ook andere Caribische eilanden hebben verpleegkundigen en artsen beschikbaar gesteld.

SEH-verpleegkundige Maricson Thielman

Het tekort aan personeel zorgt voor een hoge werkdruk in het ziekenhuis. “Wij hebben regelmatig een te kort aan personeel”, vertelt Maricson Thielman, verpleegkundige op de Spoed Eisende Hulp (SEH). “Wij draaien veel diensten en krijgen hierbij gelukkig inmiddels steun van andere afdelingen en verpleegkundige uit verschillende landen die ingevlogen zijn om het ziekenhuis te ondersteunen.”

‘Patiënten lopen zomaar het ziekenhuis binnen’
Wat Thielman opvalt is dat veel patiënten zonder verwijzing van de huisarts, gewoon het ziekenhuis binnenkomen lopen, terwijl ze COVID-positief blijken. Dit is gevaarlijk voor het personeel maar ook voor andere patiënten. “Als je klachten hebt, neem eerst contact op met de huisarts. Kom niet zomaar naar het ziekenhuis”, benadrukt Thielman, “zodat we maatregelen kunnen nemen om verdere besmetting te voorkomen. Op deze manier zijn al verschillende patiënten op verschillende afdelingen besmet geraakt, dat kunnen we ons niet permitteren”, aldus Thielman.

Ook vraagt de SEH-verpleger of patiënten bij hun aanmelding het formulier die ze moeten invullen om meer duidelijkheid te krijgen over hun klachten naar waarheid willen invullen. “Het blijkt dat de patiënten deze vragenlijst niet eerlijk invullen. Meestal komt de waarheid pas later in een gesprek met de verpleegkundige naar voren”, aldus Thielman.

Oproep: wees eerlijk
Deze vragenlijst in onder andere bedoelt om eventuele COVID-patiënten ertussenuit te filteren zodat de nodige maatregelen getroffen kunnen worden om verdere besmettingen te voorkomen. Thielman: “Dit systeem werkt alleen als mensen eerlijk zijn”. De SEH-verpleger roept iedereen dan ook op om deze lijst vooral naar waarheid in te vullen.

‘Angst voor uitzetting coronawerklozen niet terecht’

18 november 2020 - 3:08pm

KRALENDIJK – “Ik wist dat de regeling tijdelijk was, maar ik schrok toch van de brief,” vertelt de 24-jarige hotelreceptionist Romy Kuijt. “Ik heb nooit moeite gehad met werk vinden, maar nu zijn er zoveel mensen samen met mij op zoek.”

Kuijt zou na haar zwangerschapsverlof in oktober weer bij haar werkgever Caribbean Club Bonaire beginnen. Maar door de coronacrisis werd haar contract niet verlengd. “In plaats van genieten van mijn verlof, maakte ik mij erg zorgen.”

Ze kon terugvallen op de noodregeling van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). Maar vanaf januari vervalt deze voor de groep zogeheten gewezen werklozen, mensen dus die geen baan meer hebben door corona. Zo’n 300 mensen maakten van deze regeling gebruik.

Kraan dicht
“Op een gegeven moment duurt het te lang, dan wordt de kraan dichtgedraaid en val je weer terug op het normale stelsel”, legt Eric Brakke van SZW uit. Hij snapt dat mensen zijn geschrokken. “We willen geen paniek zaaien, maar wel per se voorkomen dat mensen zich 1 januari ineens afvragen waar hun geld blijft.”

Uitzetting ´flauwekul’
Brakke beaamt dat er vervelende gevallen zijn zoals die van Kuijt wiens partners baan ook op het spel staat. “Dit is natuurlijk dubbel pech.” Toch benadrukt hij dat er geen sprake is van uitzetting zoals in de media wordt geschreven.

“Het beeld dat de IND, of wie dan ook, op zoek gaat naar mensen om op het vliegtuig te zetten, is echt flauwekul. Ten eerste gaan wij helemaal niet over het vreemdelingenbeleid en daarbij is uitzetting iets wat bijna niet gebeurt.”

Maar mensen moeten er volgens Brakke wel rekening mee houden dat de verantwoordelijkheid straks weer bij hen ligt. “Als je dan in een situatie zit zonder uitzicht op werk en inkomen, kan het zijn dat vertrekken nodig is.”

Uitkering niet voor iedereen
SZW kan mensen bijstaan met arbeidsbemiddeling, zegt Brakke. Ook raadt het departement aan om je werkgever te benaderen als je nu een nulurencontract hebt. “Vertel wat je te wachten staat en vraag of ze je bovenaan de lijst kunnen zetten. Nu kijken ze er misschien anders naar.”

Mensen die het niet lukt om een baan te vinden, kunnen onderstand (een uitkering) aanvragen. Al is dit minimaal en kom je alleen in aanmerking als je langer dan vijf jaar op Bonaire woont.

“Het is in de vreemdelingenwetgeving zo geregeld dat je de eerste vijf jaar in je eigen onderhoud moet voorzien. Dus er zijn geen sociale voorzieningen voor die groep,” legt Brakke uit.

“Daar is discussie over, maar dit is al 70 jaar zo. Het is er eigenlijk tegen de komst van te veel mensen die niet voor zichzelf kunnen zorgen, dat kunnen de eilanden niet dragen.”

Code geel
Brakke hoopt dat het onlangs afgezwakte reisadvies code geel zal helpen. Bonaire’s economie is afhankelijk van toeristen. Maar hij benadrukt dat mensen ook met de andere situatie rekening moeten houden. “Dus kijk wat dit betekent voor jou en neem contact met ons op.”

Romy Kuijt kan terugvallen op haar partner, maar is bang dat zij straks allebei zonder inkomen zitten. “Mijn partner werkt bij Bopec (olieopslagbedrijf) en zoals bekend is het niet zeker wat daar gaat gebeuren na 31 december.”

Slachtoffer van auto-ongeluk door marinier op Sint-Maarten ‘eindelijk erkenning’

17 november 2020 - 11:25am

PHILIPSBURG/ARNHEM – Meer dan een jaar na dato krijgt Patricia Lynch naar eigen zeggen eindelijk erkenning: de Nederlandse marinier die haar in de nacht van 4 mei 2019 meesleepte in een auto-ongeluk op Sint-Maarten, krijgt drie maanden militaire detentie.

Ook moet marinier Arnoud Oosterkamp 12.000 euro schadevergoeding aan Lynch betalen. Hoewel Lynch schrikt van de gevangenisstraf, is ze blij dat de militaire kamer eindelijk een uitspraak heeft gedaan.

Tekst gaat verder onder de video

Advocaat Nigel Coffi over de uitspraak. Door Marlies Rothoff

Het ongeluk
In mei 2019 belandde Lynch in het ziekenhuis nadat Oosterkamp uit de bocht vloog bij Little Bay Road en haar auto daarmee ook raakte. Zijn auto vloog een aantal keer over de kop en belandde daarna op zijn wielen, waardoor de marinier ongeschonden de auto kon verlaten. Lynch had minder geluk. Haar auto belandde op zijn kant, waardoor de brandweer haar pas na een paar uur kon bevrijden.

Later bleek dat Oosterkamp met teveel drank op toch achter het stuur was gekropen en dat hij zich had misdragen tegenover de plaatselijke politie.

“Binnen 48 uur wilden ze toen alles over mij en het ongeluk weten. Ze kwamen naar het ziekenhuis en stelden vragen”, vertelt Lynch. Na die 48 uur werd Oosterkamp gerepatrieerd en werd het stil. De zaak lag bij het Nederlandse OM en Lynch hoorde niks meer. En dat terwijl ze nog iedere dag last had van het ongeluk. Ze liep een whiplash op en daarnaast had ze een nieuwe auto nodig. Ze betaalde het zelf, soms op rekening van een afgesloten verzekering.

‘Ik voel me in de steek gelaten door de Nederlandse Marechaussee’ – slachtoffer Patricia Lynch

Na een aantal maanden besloot Lynch een advocaat in de arm te nemen. “Ik voelde me in de steek gelaten door de Nederlandse Marechaussee. Ik had het idee dat ik niet belangrijk was als slachtoffer van een dronken marinier.” Ze wilde een voorbeeld stellen, voor zowel andere mariniers als voor de bewoners van Sint-Maarten. “Niemand mag zich onbelangrijk voelen.”

Advocaat Nigel Coffi dook in de zaak in Nederland en kwam erachter dat Oosterkamp zou worden veroordeeld voor alleen het rijden onder invloed, terwijl hij aanzienlijk letsel had veroorzaakt bij Lynch. Coffi ontdekte ook dat het OM in Nederland maar een beknopte beschrijving van de zaak had gekregen.

‘Ik had meer verwacht van defensie in deze zaak’ – advocaat Nigel Coffi

Het OM had bijvoorbeeld niet de beschikking over het filmpje van het ongeluk van de bewakingscamera die in de bocht staat van Little bay road. De advocaat geeft aan dat hij meer had verwacht van defensie in deze zaak.

Problemen door mariniers?
Er zijn volgens Mirjam Mol van het OM Sint-Maarten niet veel grote problemen met mariniers op het eiland. Defensie heeft weinig van dit soort rechtszaken. Ze geeft aan dat er in 2019 maar twee zaken met mariniers waren op het eiland, waaronder deze. “Mariniers bewegen zich eigenlijk meer op de achtergrond op het eiland en krijgen mee dat ze te gast zijn.”

Ze vindt de opgelegde straf relatief zwaar. “Op Sint-Maarten wordt er niet intensief gehandhaafd op alcoholgebruik in het verkeer. Dat gebeurt pas als er een ongeluk plaatsvindt.”

Mariniers op Sint-Maarten in 2017, vlak na orkaan Irma.

Majoor Robert van Kapel, persvoorlichter van de KMAR, over de rol van de Mariniers op de eilanden: “Eigenlijk zit defensie met vaste bases op eilanden als Curaçao en Aruba. In mei 2019 zaten ze ook op Sint-Maarten ter ondersteuning van de politie. Ze helpen onder andere met handhaving en het opbouwen na orkaan Irma die in 2017 over het eiland raasde. Daarnaast zorgden ze tijdens de eerste coronagolf voor checkpoints.”

Verder geeft hij aan dat de KMAR alleen zorgt voor de uitlevering van mariniers die zich hebben misdragen. “Daarna ligt de zaak bij het OM.”

Ervaring met mariniers
Lynch zegt dat ze is dankbaar dat de mariniers komen helpen met opbouwen en orde houden. Maar vindt wel dat mariniers zich bewust moeten zijn van hun voorbeeldfunctie. Volgens haar zijn er vaker incidenten met mariniers onder invloed.

De Militaire Kamer telt mee dat Oosterkamp meerdere keren met justitie in aanraking is geweest als het gaat om rijden onder invloed. Daarbij zijn zowel de officier van Justitie als de Militaire Kamer duidelijk in hun oordeel: “Dat een marinier zo kan afzakken en zich ondanks afgesproken gedragscodes zich zo misdraagt in een land waar hij te gast is, is niet aanvaardbaar.”

Curaçao verscherpt maatregelen; extra medische specialisten ingevlogen

15 november 2020 - 10:24pm

WILLEMSTAD – Het aantal actieve coronabesmettingen op Curaçao is gestegen naar 410. Acht mensen liggen in het ziekenhuis, waarvan drie op de intensive care (IC). Curaçao heeft daarom zondag de maatregelen aangescherpt.

Vanaf maandag geldt een avondklok vanaf negen uur, horeca moet om acht uur ‘s avonds dicht. Er is een mondkapjesplicht in openbare ruimtes, zoals de supermarkt en in het openbaar vervoer. Groepjes van maximaal vier mensen mogen samen naar het strand.

Extra medisch personeel
Ook ziekenhuispersoneel is besmet. In totaal zijn sinds het begin van de pandemie 60 personeelsleden van het Curaçao Medical Center (CMC) positief getest op het coronavirus; daarvan zijn nu 40 gevallen actief en 21 werknemers zijn hersteld. Curaçao heeft een beroep gedaan op Nederland voor medische specialisten.

Zaterdag is de eerste groep Nederlandse specialisten aangekomen op Curaçao. Het gaat om algemene verpleegkundigen, specialisten spoedeisende hulp, een longarts en IC verpleegkundigen. Gilbert Martina, directeur van het ziekenhuis, Curaçao Medical Center (CMC): “Het helpt, maar wij zijn er nog lang niet”.

Bij het CMC mogen besmette medewerkers, die zich niet ziek voelen, onder geen enkele voorwaarde werken. “Daar zijn wij erg streng mee”, zegt Martina. In een uitzonderlijke situatie kan een specialist die in quarantaine zit, bij hoge nood, zijn werk doen.

Operaties opgeschort: zorgen onder het personeel
Er heerst bezorgdheid onder het CMC personeel, zegt Jhonsel Djaoen, voorzitter van de CBV vakbond voor personeel in de zorg. De CMC-directie is in overleg met de vakbond. CMC heeft op dit moment 25 procent minder zorgcapaciteit.

Als gevolg van een toename in het aantal COVID-19-patiënten in het ziekenhuis is het CMC genoodzaakt enkele electieve operaties (geplande en minder ingrijpende operaties) te annuleren. De afspraken bij de poliklinieken gaan nog door.

Besmet personeel verpleeghuis moet door blijven werken
De directie van verpleeghuis Betèsda heeft wel een beleid geformuleerd waarbij besmette werknemers kunnen blijven werken. Volgens Natasja Rog-Wanner, interim directeur van Betèsda, is dit al het beleid sinds maart. “Nu dat er vier besmettingen bij Betèsda zijn, lijkt het erop dat het personeel pas beseft wat het protocol kan betekenen.” De vier besmette werknemers zijn nu thuis en hoeven vooralsnog niet te werken.

Simone Grol, specialist oudergeneeskunde van Betesda, legt uit dat het protocol in overleg met de gezondheidsautoriteiten tot stand is gekomen:

http://download.omroep.nl/ntr/diversiteit/caribischnetwerk/audio/grol.mp3 Simone Grol over het protocol

Download de audio hier
.

Epidemioloog Izzy Gerstenbluth bevestigt dat essentiële werknemers in onder andere de zorg, die besmet zijn maar niet ziek zijn, onder de juiste omstandigheden mogen werken. “Het gebeurt overal in de wereld”, zegt Gerstenbluth.

Aruba en Nederland akkoord over steun: hoeveel hulp blijft afhankelijk van daadkracht Aruba

14 november 2020 - 2:06am

ORANJESTAD – Aruba en Nederland hebben na vier maanden onderhandeling een politiek akkoord getekend over de Nederlandse miljoenensteun aan het eiland. Maar hoeveel het eiland gaat krijgen, blijft afhankelijk van hoe snel Aruba de hervormingen (vooral bezuinigingen) uitvoert.

“Het echte werk, die hervormingen gaan invullen, dat gaat nu pas beginnen. Het traject is nog niet afgerond”, benadrukt de Nederlandse staatssecretaris Raymond Knops bij de ondertekening met de Arubaanse premier Evelyn Wever-Croes in Den Haag.

http://download.omroep.nl/ntr/diversiteit/caribischnetwerk/audio/knopsakkoord.mp3 Staatssecretaris Knops over de uitvoering

Download de audio hier
.

Aruba krijgt direct een renteloze lening van 209 miljoen gulden (105 miljoen euro) zodat ze in ieder geval de salarissen van ambtenaren kan betalen alsook loonsubsidies en speciale corona-werkloosheidsuitkeringen (Fase). Ook is Nederland bereid om schulden die Aruba al heeft volgend jaar en het jaar erop te herfinancieren tegen een lagere rente, wat 80 miljoen gulden (een kleine 40 miljoen euro) bespaart. En tot 2025 zal Nederland bijna 17,9 miljoen euro lenen om de Arubaanse rechtsstaat te versterken.

Maar met de grote kanttekening: als Aruba zich niet aan de afspraken houdt die nu in het akkoord zijn gemaakt, dan hoeft het eiland niet te rekenen op verdere Nederlandse steun. Staatssecretaris Knops benadrukt dat die afspraken ‘vrijwillig’ tussen beide landen zijn gemaakt. En daar brengt de Arubaanse premier bij de ondertekening dit keer niets tegenin. Terwijl ze in september nog zei dat de enige reden om akkoord te gaan is ‘omdat Nederland een pistool tegen ons hoofd zet’.

Nu sluit de premier zich aan bij het verhaal van Knops dat als Aruba zich maar aan de afspraken houdt met Nederland, Aruba zelf de autonomie in de hand houdt. “Het is in onze handen om de juiste dingen te doen en te voorkomen dat we in dit soort disputen en geschillen vervallen en dan hebben wij als Aruba altijd laatste woord.”

http://download.omroep.nl/ntr/diversiteit/caribischnetwerk/audio/evelynwoord.mp3 Premier Wever-Croes over wie de baas is

Download de audio hier
.

Is het akkoord duurzaam?
Belangrijke vraag bij dit akkoord dat voor 6 jaar geldt, is echter of het ook houdbaar blijft volgend jaar met de verkiezingen in Nederland (maart) en vervolgens in Aruba (september). Zowel in Nederland als op Aruba hebben de bestuurders Knops als Wever-Croes politieke steun. Maar wat als de regeringen wisselen? Bovendien is er op Aruba al sociale onrust over de hervormingen.

Want Aruba moet onder andere nog meer gaan bezuinigen op de overheid. Dat is al jaren uitgesteld omdat Arubaanse bestuurders uit ervaring weten dat dit tot grote sociale onrust (onder meer stakingen) leidt. Ook blijven bezuinigingen op de zorg, die door de Nederlandse druk zijn gekomen, van kracht.

Toch zeggen beide bestuurders te hopen dat het akkoord op de steun van niet alleen het Arubaanse kabinet kan rekenen, maar ook het parlement, vakbonden en iedereen die een verantwoordelijkheid heeft op het eiland.

“Ik reken erop dat ook na een regeringswissel dit soort afspraken gerespecteerd worden. Nogmaals omdat het ook in die zin geen linkse, rechtse of wat voor politieke partijvoorkeur afspraken zijn. Het zijn afspraken waar alle economen het over eens zijn, dat het de goede dingen zijn om te doen”, vindt Knops.

http://download.omroep.nl/ntr/diversiteit/caribischnetwerk/audio/knopshaalbaar.mp3 Staatssecretaris Knops over de duurzaamheid van het akkoord

Download de audio hier
.

“Het is in het belang van het land om tot deze steun te komen. Dus ik denk niet dat er een regering zal zijn die op gegeven moment zal zeggen: dat geld hebben we niet meer nodig, we willen niet meer voldoen aan de afspraken. Misschien wel als er goud wordt gevonden ofzo, maar dat voorzien wij vooralsnog niet”, aldus Wever-Croes.

http://download.omroep.nl/ntr/diversiteit/caribischnetwerk/audio/evelynvoortgang.mp3 Premier Wever-Croes over de voortgang

Download de audio hier
.

Voor dit jaar verwacht Aruba dat de economie met 28% zal inkrimpen. En het jaar af te sluiten met bijna 40% werkloosheid. Voor het akkoord, moeten er in ieder geval twee rijkswetten doorgevoerd worden. Of dat allemaal gaat lukken nog voor de verkiezingen in Nederland, blijft echter de vraag, zo erkent Knops wel.

http://download.omroep.nl/ntr/diversiteit/caribischnetwerk/audio/knopsraad.mp3 Staatssecretaris Knops over of het allemaal nog lukt voor de Nederlandse verkiezingen

Download de audio hier
.

Besmettingen op Curaçao lopen op maar Nederlandse toerist blijft welkom

12 november 2020 - 9:47am

WILLEMSTAD – Vergeleken met Nederland loopt een Nederlandse toerist op Curaçao geen extra risico om besmet te raken met Covid-19. Dit stelt epidemioloog Izzy Gerstenbluth op de eventuele bezorgdheid over de onverwachte toename van Covid-gevallen (51) op het eiland.

Vanaf maart 2020 kent Curaçao 1215 Covid besmettingen. Er zijn nu 314 actieve Covid-gevallen. 899 mensen zijn hersteld. Acht mensen zijn opgenomen, waarvan één op de Intensive Care.

‘Uitschieter mag’
Een uitschieter af en toe is mogelijk, merkt Gerstenbluth op. “Het is niet redelijk om meteen op de 51 gevallen te vitten.” Er is een onderzoek gestart om de contacten van de besmette personen te achterhalen.

Gerstenbluth: “We moeten opletten dat het niet een trend wordt die verder omhoog gaat. Is dat wel het geval, dan kunnen we bepalen in welke mate extra maatregelen wel of niet genomen moeten worden.”

Geen extra maatregelen
Op 7 november heeft de overheid de coronamaatregelen op Curaçao versoepeld.. Onder andere duurt de avondklok nu van 12 uur s’avonds tot 4.30 uur in de ochtend. Scholing van tot vier personen is toegestaan in publieke ruimtes.

Uitgaansgelegenheden mogen tot 11 uur s’avonds open zijn en achtergrondmuziek in restaurants en openbare gelegenheden is weer toegestaan. Voorlopig zullen er geen extra maatregelen genomen worden en de overheid overweegt nog verdere versoepeling, aldus Gerstenbluth.

Bij critici blijft de vraag hangen: zijn de vliegvakanties naar Curaçao en Bonaire (code geel) wel veilig voor inwoners en toeristen? Lees ook: Een vliegvakantie naar de Cariben tijdens een pandemie, is dat wel veilig genoeg?

Buureiland Bonaire is ook een eiland met code geel en ziet het aantal boekingen toenemen. “Zowel bij accommodaties, als autoverhuurbedrijven en duikscholen zien wij gelukkig een stijging in aanvragen,” vertelt Veroesjka De Windt, chief executive officer van Bonaire Hotel and Tourism Association. “We zijn hier zeker blij mee, maar het is nog niet zoals normaal; voor Bonaire betekent het hoogseizoen normaliter een bezettingsgraad van zo’n 90 procent, dat is hier nog niet het geval.”

De Windt benadrukt dat het missen van de Amerikaanse toeristen hier ook een grote rol in speelt. “Amerika is natuurlijk nog niet open en dat is onze grootste markt.” Hierdoor zijn sommige hotels en andere toeristische bedrijven momenteel nog gesloten. “Hoewel zij al langere tijd de nodige voorzorgsmaatregelen getroffen hebben en dus klaar zijn voor het ontvangen van toeristen.”

Boulevard op Bonaire. Foto: Kim Hendriksen

Toeristenbelasting
Bonaire denkt in totaal zo’n drie miljoen dollar aan toeristenbelastingen mis te lopen vanwege corona. “De toeristenbelasting wordt geind door de overheid wordt onder andere ingezet voor het upgraden van ons toeristisch product en de infrastructuur. Toerisme is een van de grootste inkomstenbronnen van het eiland, dit jaar heeft het eiland weinig toeristenbelasting kunnen innen. Wat dat betekent voor het eiland kunnen we pas volgend jaar ervaren”, vertelt De Windt

Recovery Plan
Desondanks is Veroesjka blij dat er een Tourism Recovery Plan is. “De coronacrisis is een klap voor iedereen, zo ook voor het toerisme, maar het geeft tevens de ruimte om zaken op te pakken die voor corona minder aandacht kregen. Denk hierbij aan een sterkere destination marketing, waarbij Bonaire zich focust op het toegespitster bereiken van meer toerisme.”

Verder denkt De Windt dat we door corona nog meer zijn gaan inzien dat de toeristische sector echt een economische pilaar is voor het eiland. “Voor onze buurlanden, waar de toeristische sectoren het beter doen, is het net zo goed een enorme klap, maar uiteindelijk gaat het erom hoe je als sector met tegenslagen om gaat. Het is in deze tijden belangrijk om onze krachten te bundelen, elkaar te ondersteunen en samen vooruit te denken.”