Caribisch Netwerk

Inhoud syndiceren
Caribisch Netwerk
Bijgewerkt: 54 min 31 sec geleden

Curaçao verlengt lockdown, omdat er geen andere optie is

15 april 2021 - 10:25pm

WILLEMSTAD – ‘‘Een versoepeling van de corona maatregelen op Curaçao is op dit moment geen enkele optie. We hebben te maken met de Britse variant, die verspreidt zich veel sneller dan het oorspronkelijke virus. Als we versoepelen, dan kunnen we veel meer besmettingen verwachten en dat kunnen we niet aan’’, aldus de Curaçaose epidemioloog Izzy Gerstenbluth.

De epidemioloog sprak donderdag tijdens een persconferentie van de Curaçaose overheid waarin minister-president Eugene Rhuggenaath bekend maakte dat de lockdown op Curaçao verlengd wordt tot 30 april. Het eiland zit sinds 24 maart in een lockdown. Eerder was aangekondigd dat er op 16 april een evaluatie moment zou plaatsvinden. Vooral in de horeca was er hoop op een versoepeling van de maatregelen. Maar volgens Rhuggenaath en Gerstenbluth kan Curaçao gewoon niet anders.

Verdriedubbeling
Dat ligt aan de hoeveelheid besmettingen op het eiland (meer dan 3800 actieve besmettingen op woensdag 14 april), de situatie in het ziekenhuis (100 coronapatiënten, waarvan 40 op de IC en negen patiënten op de IC op Aruba) en het aantal overleden coronapatiënten: 78. ‘‘We zien in de cijfers een verdriedubbeling van het aantal doden in drie weken’’, aldus Gerstenbluth.

Hij benadrukt dat de Britse variant anders werkt dan het oorspronkelijke virus. Nu worden veel meer mensen tussen de 20 en 60 jaar besmet, ook overlijden veel meer mensen in die leeftijdsgroep. Het is volgens Gerstenbluth dan ook heel belangrijk de besmettingen zo laag mogelijk te houden. ‘‘En dat kan door de maatregelen te verlengen en te vaccineren.’’

67.000 registraties
Dat betekent dat de avondklok van zeven uur ’s avonds tot half vijf ’s ochtends aanblijft. Ook het systeem van ‘Plachi di Dia’ blijft gelden. Dat betekent dat op basis van het kenteken van hun auto mensen twee keer per week de straat op mogen. Verder mogen alleen vitale winkels de deuren openen; horeca mag alleen bezorgen. Wat het vaccinatietraject betreft, lijkt Curaçao op de goede weg. Streven is 85 procent van de 125.000 volwassen bewoners te vaccineren. Op 15 april hadden al zo’n 67.000 mensen zich geregistreerd; dat is meer dan 50 procent van het streefcijfer. Meer dan 45.000 kregen al een eerste vaccinatie, daarvan hebben bijna 13.000 mensen twee vaccinaties gekregen.

Voor de komende twee weken is het op Curaçao vooral zaak dat de bevolking zich aan de regels blijft houden. Wat betekent: zoveel mogelijk thuis blijven. Er worden kleine veranderingen doorgevoerd, zols het openstellen van banken en een verruiming onder voorwaarden voor vissers. Rhuggenaath: ‘‘Voor de rest is het devies: volhouden! En laten we vooruit kijken naar het moment dat er wat meer ruimte komt.’’

St. Maarten
Ook op St Maarten zijn onlangs strengere regels ingesteld. Uitgaansgelegenheden en winkels moeten om middernacht sluiten. De overheid bekijkt deze week of er meer maatregelen moeten worden genomen. Sinds begin april laat St. Maarten al geen passagiers uit Aruba, Curaçao en Bonaire meer toe. Verder wordt de bevolking dringend opgeroepen te laten vaccineren. Er zijn 36 actieve besmettingen, waarvan maar liefst 24 besmettingen met de Britse variant. Een deel daarvan zijn lokale besmettingen. De situatie wordt door de overheid nauwgezet in de gaten gehouden.

The post Curaçao verlengt lockdown, omdat er geen andere optie is first appeared on Caribisch Netwerk.

Spreekrecht voor slachtoffers in de lift op Bonaire

14 april 2021 - 9:41am

KRALENDIJK- Op Bonaire hebben slachtoffers of nabestaanden geen onbeperkt spreekrecht. Maar hierin lijkt verandering te komen.

Volgens het Openbaar Ministerie is namelijk het nieuwe Wetboek van Strafvordering in de Staten goedgekeurd. Hierin is het spreekrecht geregeld. Voor Martha* komt deze wetswijzing geen moment te vroeg. Haar ex-partner heeft geprobeerd haar te vermoorden en is hiervoor veroordeeld. Hij is hiertegen in hoger beroep gegaan.

“Ik wist niet van tevoren dat ik moest getuigen. Het voelde alsof ik terecht stond”, vertelt Martha. De uitspraak van het hoger beroep kent ze niet. “Ik ben niet gebeld door het openbaar ministerie of slachtofferhulp. Ik ben bang dat hij vrij komt terwijl ik niks weet”, zegt ze.

Herstel voor slachtoffer
De uitbreiding van het spreekrecht is naar Nederlands voorbeeld. Het belangrijkste doel is om het spreekrecht te laten bijdragen aan het begin van herstel van de emotionele schade, die bij het slachtoffer of de nabestaanden is aangericht.

Slachtoffers kunnen en mogen volgens het spreekrecht over alles praten, niet alleen over de gevolgen van het strafbare feit. Dit kan het slachtoffer of de nabestaanden helpen de gevolgen van het misdrijf geheel of gedeeltelijk te verwerken.

Volgens het Openbaar Ministerie zijn ze bezig met het wetgevingstraject, maar een wetsvoorstel is nog niet klaar. “We hebben net verdiepingssessies gehad over de impact, zowel in wetswijziging als in werklast”, zegt Gouverneur.

Degenen die aan de verdiepingssessies deelnemen zijn Ministerie van Justitie en Verkeer, Slachtofferhulp, het Gemeenschappelijk Hof van Justitie, Reclassering, Politie, Advocatuur en het Openbaar Ministerie. Het is de bedoeling dat dit wetboek in alle vier de landen van het Koninkrijk gelijktijdig in werking zal treden. Wanneer dat zal zijn, is nog niet bekend.

Slachtofferzorg
Op dit moment worden slachtoffers van geweldsdelicten veelal opgevangen door het Bureau Slachtofferhulp. Zij vinden ook dat er uitbreiding van het spreekrecht moet komen. Vaak hebben slachtoffers behoeften om meer inspraak tijdens het onderzoek. “Deze gevallen verwijzen we altijd door naar het Openbaar Ministerie”, zegt Sheloutska Martinus van Bureau Slachtofferhulp.

De advocatuur kijkt wel kritisch tegen deze wetswijziging aan. “Ik sta er positief tegenover maar er wordt wel met twee maten gemeten“, zegt advocaat mr. Anthony Nicolaas. Hij zegt dat op dit moment het Openbaar Ministerie beslist om iemand te vervolgen ongeacht of het slachtoffer dit wel of niet wenst. Dit zie je vooral in gevallen van huiselijk geweld waarbij het slachtoffer geen aangifte doet of deze intrekt. “De stem van het slachtoffer moet in alle gevallen even zwaar wegen”, aldus Nicolaas.

Geen duidelijkheid
Vooralsnog is de vraag of het spreekrecht in het nieuwe wetboek van strafvordering net zo uitgebreid is als in Nederland. Daar is het stapsgewijs ingevoerd dus het is afwachten hoe men dit op Bonaire zal aanpakken. Het kan overigens jaren duren voor dat een wetgevingstraject is afgerond.

*Echte naam van het slachtoffer is bij de redactie bekend.

The post Spreekrecht voor slachtoffers in de lift op Bonaire first appeared on Caribisch Netwerk.

Jorien Wuite (D66): ‘Ik hoop dat ik mensen straks blijvend weet te verbinden met de politiek’

13 april 2021 - 9:08am

DEN HAAG – Na bijna tien jaar zit er in de Tweede Kamer weer een politicus met een Caribische achtergrond: Jorien Wuite namens D66. Het regent felicitaties aan het adres van deze oud-diplomaat van Sint-Maarten. Wat kan de kiezer van haar verwachten? 

“Je weet dat jouw partij er goed voor staat in de peilingen, maar zijn die verwachtingen wel reëel? Nou, toen de exitpoll om 21.00 uur in beeld verscheen, stonden mijn moeder en ik gelijk op te juichen. Ik was écht overdonderd!”, vertelt Jorien Wuite (56). “Dit is een droom die realiteit wordt.”

Wuite groeide op in Den Haag. Ze is dochter van een Sint-Maartense moeder en Europees-Nederlandse vader. De liefde voor Sint-Maarten bloeide van kleins af aan, vertelt ze. Ze deed tijdens haar studie daarom ook onderzoek op ‘haar’ eiland. Daarna heeft Wuite daar zo’n 22 jaar gewerkt als topambtenaar van ministeries en een korte periode als minister van Onderwijs. “Dan zie je van dichtbij hoe belangrijk de Nederlandse politiek is voor de Caribische rijksdelen.”

Vlak na de verkiezingen pakt ze gelijk het vliegtuig terug, want ze heeft maar een paar dagen de tijd om al haar spullen op Sint-Maarten te pakken en opnieuw te verhuizen naar Den Haag. In 2018 zat ze er al als regeringsvertegenwoordiger van Sint-Maarten en onderhandelde met Nederlandse ministers. Nu moet ze op tijd zijn voor haar installatie als Kamerlid. En ook gelijk op zoek naar een woning in Den Haag: “ik wil zo veel mogelijk met de fiets naar de Tweede Kamer.”

Kamerlid met een Caribische achtergrond
Het aantal Caribische Kamerleden zijn op één hand te tellen. Het laatste was in 2012: Cynthia Ortega-Martijn namens de ChristenUnie.

Dat een politicus met een Caribische achtergrond ook over Koninkrijksrelaties mag meepraten, is niet vanzelfsprekend. In het verleden zagen oud-Kamerleden John Leerdam (PvdA) en Hubert Fermina (D66) hoe wantrouwend hun eigen collega’s hierover waren.

“Een van de Kamerleden van D66 zei: we hebben het liefst niet dat hij Koninkrijksrelaties voor zijn rekening neemt. Dan zou ik niet objectief zijn”, aldus Fermina bij OVT. “Maar er was ook een Kamerlid die vanuit het boerenbedrijf kwam en die mocht wel landbouw doen.”

De tijden zijn veranderd. De partij vindt het ‘vanzelfsprekend’ dat Wuite gezien haar achtergrond en ervaring over Koninkrijksrelaties gaat. “Het is tijd dat iemand die de mensen van de Caribische eilanden begrijpt, de Tweede Kamer ingaat”, zei ze zelf in de campagnetijd.

(Tekst loopt onder video door)

Wuite ergert zich over de ‘eenzijdige’ manier waarop Kamerleden wel eens over de eilanden praten. “Ze pakken in de media snelle bites op en gebruiken dat voor een debat. Als dit weer gebeurt, dan hoop ik dat ik nu degene kan zijn die in de Kamer ook de andere kant van het verhaal vertelt.”

“Soms lijkt het alsof mensen er weinig boodschap aan hebben dat alle zes de eilanden zó verschillend zijn als het gaat om cultuur, geschiedenis en hun staatkundige realiteit. Heel veel mensen begrijpen dat helaas niet. Maar als kind van een moeder van Sint-Maarten en een geschiedenisleraar heb ik er wel oog voor.”

Hebben de Caribische eilanden hun bondgenoot in de Tweede Kamer?
Vanuit de eilanden regent het de afgelopen weken felicitaties aan Wuite. In Den Haag typeren verschillende oud-Kamerleden en vertegenwoordigers de oud-diplomaat als ‘een heel sympathiek persoon’, die ‘zowel gevoel heeft voor de Caribische als Europese mentaliteit’.

“Gefeliciteerd, Kamerlid Jorien Wuite!”, schrijft de Sint-Maartense premier Silveria Jacobs. “Als wij ooit vertegenwoordiging op dat niveau nodig hadden, is het nu!” Dat eiland ligt opnieuw in de clinch met Nederland nadat het parlement besloot om een aanklacht tegen Den Haag in te dienen bij de VN. ‘Racisme’ en ‘kolonialisme’, vinden Statenleden over de Nederlandse voorwaarden voor een steunpakket.

Hebben de eilanden ook wat Wuite betreft een bondgenoot in Den Haag? “Ja, én een Nederlands volksvertegenwoordiger. Een bondgenoot betekent niet dat ik de agenda van de regering van de eilanden voor mij de richting gaan bepalen. Ik zit natuurlijk bij D66, een partij met een eigen programma en standpunten. En ik heb heel veel ervaring met en kennis van de Caribische politiek.”

Het advies van de Raad van State over de Coho (de uitvoering van de Nederlandse voorwaarden, red.), is een kritische. Ik was daar al langer kritisch over, dus de conclusies verbazen me niet. Ik ga nu nadrukkelijk volgen wat er gaat gebeuren.”

Nog terughoudend met twitteren en media-optredens
Zichtbaarheid is belangrijk in Den Haag. Menig politici in Den Haag deelt zijn of haar mening graag op Twitter. En als een radioprogramma of talkshow belt, dan staan ze klaar voor deelname. De mate van media-aandacht bepaalt immers ook hoe populair een politicus is binnen de fractie en de partij, is wat oud-politici vertellen.

Maar de D66’er wil de ‘komende tijd nog wat terughoudend zijn’ met standpunten op het Caribisch nieuws en media-optredens. “Ik vind het belangrijk om me eerst goed in te lezen en de dossiers eigen te maken”, reageert Wuite. “Ik ga niet alleen Koninkrijksrelaties doen, maar ook andere grote thema’s Cultuur en Media. Dat is veel.”

Koninkrijksrelaties is een dossier wat veel en grote problemen heeft gekend in de afgelopen jaren. De nasleep van orkaan Irma, de Venezuela-crisis, de corona-crisis en toenemende armoede op de eilanden.

“En als het gaat om de bijzondere gemeenten, vind ik kwesties zoals het sociaal minimum echt een prioriteit. Maar voordat ik te snel allerlei media opzoek en over allerlei kwesties dingen zeg die ik niet waar kan maken, vind ik het netjes om met iedereen kennis te maken. Eerst met mijn eigen fractie, maar ook met Kamerleden van andere partijen. Hoe zitten zij erin? En waar zijn er mogelijkheden om samen op te trekken?”

Stemmentrekker
In totaal hebben 15.898 mensen op Wuite gestemd. Op Sint-Maarten kreeg ze 43 procent van alle stemmen. “Dat is echt fantastisch! Maar als ik naar de opkomst onder Caribische mensen kijk, dan weet ik wel een ding zeker: het moet de volgende keer hoger. Wat bij me blijft hangen, is dat iemand me vertelde dat die voor het eerst in twintig jaar heeft gestemd. Daar kan ik van schrikken, al ben ik ook blij te horen dat diegene heel trots is om te hébben gestemd.”

“Ik begrijp het heel goed als mensen zeggen: ik richt me liever op lokale politiek. Ook ik heb een keer niet voor de Tweede Kamer gestemd. Maar Den Haag buigt zich nog altijd over zaken die Caribische Nederlanders direct aangaan. Ik wil niet dat mensen hun stem verloren gaan. Ik vind dat we niet alleen tijdens de campagne daar aandacht moeten besteden.”

Spreekuren
Wuite heeft voor zichzelf besloten om op maandag en vrijdag zo veel mogelijk af te spreken met inwoners en maatschappelijke organisaties. “Op dinsdag, woensdag en donderdag gebeurt het in de Tweede Kamer. Maar die overige dagen dan? Die moet je gebruiken om direct in contact te staan met de mensen om wie het draait.”

“Ik hoop dat ik straks een aantal groepen blijvend weet te verbinden met de politiek. Dat ook Caribische mensen flink meer het gevoel krijgen dat in de politiek hun stem ertoe doet, ook al ben ik later misschien geen Kamerlid meer.”

Waar kan de kiezer haar op afrekenen? “Ik wil dat mensen me straks herinneren als bevlogen, gepassioneerd, resultaatgericht op de thema’s waar ik in de Kamer voor zit. We praten over gelijkwaardigheid en kansen.”

Cv Jorien Wuite Geboren in Den Haag, 1964 Alumni Erasmus Universiteit (mastersopleiding Beleid & Management Gezondheidszorg), Open Universiteit (masterprogramma Public Management), Instituut Clingendael (Internationale politiek).
 • Tweede Kamerlid namens D66 (april 2021), portefeuilles:
  – Koninkrijksrelaties
  – Kunst & Cultuur
  – Media
 • Strategisch adviseur, met speciale focus op onderwijsprojecten tijdens de wederopbouw na orkaan Irma (2020-2021)
 • Gevolmachtigde minister van Sint-Maarten, lid van de Rijksministerraad (2018-2019)
 • Minister van Onderwijs, Cultuur, Jeugd & Sport (Sint-Maarten, 2018)
 • Secretaris-generaal Ministerie van Onderwijs, Cultuur, Jeugd & Sport (2014-2018)
 • Secretaris-generaal Volksgezondheid, sociale zaken & werkgelegenheid (2010-2014)

The post Jorien Wuite (D66): ‘Ik hoop dat ik mensen straks blijvend weet te verbinden met de politiek’ first appeared on Caribisch Netwerk.

Ziekenhuis Bonaire: ‘keihard werken, maar we hebben het onder controle’

12 april 2021 - 11:44am

KRALENDIJK – “Bonaire heeft het nog niet zo stevig voor de kiezen gehad als nu, maar we hebben het onder controle’’, aldus Joger Jacobs, Medisch Manager en spoedeisende hulp arts van ziekenhuis Fundashon Mariadal.

De komende tijd komt er extra personeel vanuit Nederland om het zorgpersoneel te ondersteunen. “Er zijn er al een paar gekomen, maar omdat de nood op Curaçao zo hoog is, hebben we weer een paar die kant op gestuurd. Dat geeft ook wel aan dat we het hier nu onder controle hebben,’’ zegt Jacobs. Daarom gaan de scholen en kinderopvang weer open.

Op 11 april waren er 109 coronagevallen op Bonaire. Twee weken eerder waren dit er nog 447. Ondanks het dalende aantal actieve besmettingen, is het aantal mensen dat vanwege corona in het ziekenhuis wordt opgenomen nog altijd hoog.

Dagelijkse inschatting ruimte
Momenteel liggen er 17 mensen in het ziekenhuis, waarvan 4 op de afdeling Intensieve Zorg. Fundashon Mariadal maakt elke dag een inschatting van de ruimte in het ziekenhuis voor de komende 24 uur. “Als we niet voldoende plek hebben, kiezen we ervoor om preventief mensen te verplaatsen die bijvoorbeeld al aan de verbeterde hand zijn en dus veiliger kunnen worden vervoerd,’’ aldus Jacobs.

Omdat Curaçao en Aruba beperkte plek hebben, worden patiënten nu ook overgeplaatst naar Colombia. Daar liggen momenteel 5 mensen. “Door de grote capaciteit zijn daar op dit moment geen beperkingen’’, vertelt GGD-arts Marian Luinstra-Passchier. Op Aruba liggen nu 2 mensen van Bonaire in het ziekenhuis.

Een deel van de dagbehandelingen en niet spoedeisende operaties moest door de druk op het ziekenhuis worden uitgesteld. Fundashon Mariadal is een samenwerking aangegaan met Delfins Resort om deze mensen daar alsnog deze zorg te geven. Zowel patiënten van Bonaire, als Saba en St-Eustatius kunnen daar terecht.

‘Ook gewoon gezonde mensen worden nu opgenomen in het ziekenhuis’
De leeftijd van mensen die in het ziekenhuis worden opgenomen, ligt tussen de 30 en 90 jaar oud. Ook gaat het lang niet altijd meer om mensen met onderliggende gezondheidsproblemen. “Waar het in Nederland bij de eerste en tweede golf voornamelijk ging om oude patiënten met meerdere ziektes, of overgewicht, worden er nu ook gewoon gezonde mensen opgenomen, die zeker niet aan dat profiel voldoen”, vertelt Jacobs.

De afgelopen maand overleden er 7 mensen aan corona. Sinds vorige week kwamen overleden nog eens 4 personen. Het totale aantal overledenen op Bonaire staat daarmee op 14.

Een steeds groter aantal gaat om Britse variant
Jacobs kan niet benoemen in hoeveel gevallen het gaat om de Briste variant, maar volgens hem is dit wel een stijgend aantal. “Ik denk zelf dat het het merendeel is. We sturen samples naar Nederland en een steeds groter aantal daarvan is de Britse variant.” De Braziliaanse variant is vooralsnog niet op het eiland.

Veel hangt af van vaccineren
Iedereen ouder dan 18 kan zich momenteel aanmelden voor vaccinatie. Hoewel meer mensen zich laten vaccineren, zijn er nog niet genoeg registraties om het doel van 85 procent te kunnen halen. “Daar maak ik me wel zorgen over. We gaan hier pas echt goed uitkomen als een hoog percentage van de bevolking zich laat vaccineren”, zegt Jacobs.

Ook als de mensen die zich niet laten vaccineren jong zijn, zullen er volgens Jacobs nog steeds heel veel mensen ziek worden. “Misschien dat de belasting op de ic minder zal zijn dan nu, maar aan de andere kant zie je nu toch ook jonge mensen in het ziekenhuis belanden.”

Momenteel hebben 5907 mensen hun eerste coronaprik gehad van de 9989 die zich hebben aangemeld. Eind juni is het de bedoeling dat iedereen de tweede prik heeft gekregen.

The post Ziekenhuis Bonaire: ‘keihard werken, maar we hebben het onder controle’ first appeared on Caribisch Netwerk.

Armoede en ontbrekende wet staan aanpak zwerfhonden Bonaire in de weg

11 april 2021 - 12:30pm

KRALENDIJK – Het bestuurscollege op Bonaire wil het aantal loslopende (straat)honden terugdringen. Momenteel werken ze aan een plan van aanpak om een dierenwelzijnsbeleid op te stellen. “Dat vergt tijd, beleid en adequate handhaving.”

Toch zullen er volgens Tjin Asjoe wel uitdagingen komen kijken bij het maken van dierenwelzijnsbeleid en het hanteren van strengere regels. “Bijvoorbeeld doordat velen op Bonaire onder de armoedegrens leven en daardoor niet de middelen hebben om zomaar aan een omheiningsplicht te voldoen.”

Gelijkwaardige wet

Ook ontbreekt het aan een gelijkwaardige wet. “Waardoor er in tegenstelling tot gemeenten in Europees Nederland, geen gedeelde verantwoordelijkheid is voor dierenwelzijn op verschillende bestuursniveaus.’’

Tjin Asjoe spoort het Bestuurscollege daarom aan om in het gesprek te gaan met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. “Ik hoop dat de Rijksoverheid en het OLB hier samen in gaan optrekken. Dieren horen bij onze samenleving en verdienen onze zorg. Zowel overheden als burgers dragen hier verantwoordelijkheid voor.’’

Een groep dierenartsen is vanuit Nederland naar Bonaire gekomen om zoveel mogelijk honden en katten te steriliseren en castreren:

Tekst gaat verder onder de video:

Door Marit Severijnse

“We zien zoveel zwerfdieren, puppy’s die worden gedumpt, dieren die worden aangereden. Hoe minder dieren er worden geboren, hoe minder dierenleed er is”, zegt initiatiefnemer Eveliene Snellen.

Toen Eveliene met haar vriend, die ook dierenarts is, de afgelopen jaren voor vakantie op Bonaire kwam, was ze onder de indruk van het grote aantal zwerfdieren en het volle dierenasiel. “De mensen doen fantastisch werk, maar kunnen de vraag gewoon bijna niet meer aan. We hopen dat we hiermee al een hele slag hebben kunnen maken.’’

De dierenartsen kregen hulp van dierenorganisaties op het eiland. “Die hebben zich ingezet om zoveel mogelijk zwerfdieren te vangen en dieren bij mensen thuis op te halen,’’ vertelt Snellen. “Op die manier heeft de actie ook mensen uit Rincon bereikt, waar ze zijn geweest om dieren op te halen.’’

Dierenwelzijnsbeleid moet loslopende honden populatie terugdringen
De eilandsraad nam vorige maand nog een motie van raadslid Elvis Tjin Asjoe aan over het verbeteren van dierenwelzijn op Bonaire. “Over de situatie van loslopende honden wordt misschien wel het vaakst gesproken’’, vertelt Tjin Asjoe.

“Als samenleving vinden we deze situatie onwenselijk. Een aantal honden struinen rond in verwaarloosde fysieke toestand, soms verwond en ondervoed. Bovendien creëert het onhygiënische toestanden en gevaarlijke momenten in het verkeer, voor zowel mens als dier.’’

Sterilisatiecampagnes voor meer bewustzijn
Dierenarts Carmen neemt een van de dierenartspraktijken op het eiland over. Eveliene wil in de toekomst meer van dit soort acties op Bonaire organiseren. Toch hoopt ze ook dat mensen voor een sterilisatie of castratie de dierenarts weten te vinden. “Sterilisatie is altijd gratis geweest op dit eiland, maar ik hoop dat de mensen ook het nut ervan inzien.’’

Elvis Tjin Asjoe denkt dat het opzetten van sterilisatie strategieën en -campagnes heel belangrijk is om meer bewustwording onder de bevolking te creëren. “Het is essentieel om hiermee op scholen, bij onze kinderen, te beginnen.’’

The post Armoede en ontbrekende wet staan aanpak zwerfhonden Bonaire in de weg first appeared on Caribisch Netwerk.

‘MFK wil geen ruzie, maar gewoon serieus samenwerken’

9 april 2021 - 9:08pm

WILLEMSTAD – ‘‘Als alles goed gaat, hebben we voor het eind van de maand een regeerakkoord.’’ Dat zegt voorzitter van de MFK, Sithree van Heydoorn. ‘‘Ons doel is om tegelijkertijd met de installatie van het nieuwe parlement zitting te nemen op 11 mei.’’

Op Curaçao wordt sinds de verkiezingen op 19 maart hard gewerkt aan de totstandkoming van een nieuwe regering. Die zal naar alle waarschijnlijkheid bestaan uit de MFK (de grote winnaar met negen zetels) en de PNP (die zichzelf terug zag keren in het parlement met vier zetels). Wat opvalt, is de snelheid waarmee de nieuwe regering wordt gesmeed. Al tijdens de verkiezingsavond lieten kopstukken van de twee partijen weten dat ze graag een regering met elkaar vormen. Twee dagen na de verkiezingen werd al een bereidwilligheidsverklaring getekend en een week daarna werd de verdeling van de ministerposten ondertekend.

Werkgroepen
Van Heydoorn: ‘‘Als MFK zijn we al snel aan de slag gegaan om te bepalen hoe het regeerakkoord er volgens ons uit zou moeten zien, deze week waren daarvoor sessies gepland om in verschillende werkgroepen samen te overleggen met de PNP. Maar door de corona situatie hebben we dat gescheiden. De afgelopen dagen hebben de partijen in eigen kring opgeschreven wat ze in ‘hun’ ministeries gedaan willen krijgen de komende vier jaar. De MFK wil daarmee voor het weekend klaar zijn.’’ Daarna gaan de twee partijen weer om tafel.

Volgens de MFK-voorzitter wordt ook door ‘de groene partij’ PNP hard gewerkt. De nieuwe regering zegt serieus te werken om een zo goed mogelijk regeerakkoord op te stellen. Tegelijkertijd zijn Rutsel Martha (oud-minister van Justitie van de Nederlandse Antillen en nu gerenommeerd advocaat internationaal recht) en de bekende Curaçaose advocaat Chester Peterson aan de slag gegaan als informateurs. Op 6 april hebben ze hun informatieopdracht aan de gouverneur ingeleverd. Beiden willen verder aan de slag als formateur. Vrijdag sprak de gouverneur daarover met de leiders van MFK en PNP.

Soepel
Het is opvallend hoe soepel er tot nu toe wordt samengewerkt. Er wordt niet ‘gelekt’ naar de pers door onderhandelaars en politiek gevoelige zaken als de introductie van het Caribische Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling (COHO) en de bestrijding van de corona pandemie is door de partijen bestempeld als ‘speciaal onderwerp’ dat in een gezamenlijk overleg besproken zal worden.

Vanuit Curaçao zijn de overige partijen opvallend stil, vooral na de vele verkiezingsretoriek voor 19 maart. Coalitie partijen PAR (gedaald van zes naar vier zetels) en MAN (gedaald van vier naar twee) houden zich bezig met de laatste weken van de regering-Rhuggenaath. Nieuwe partijen Trabou pa Kòrsou en KEM laten nauwelijks nog van zich horen; in ieder geval niet in het openbaar. De MFK/PNP-coalitie houdt nog steeds de mogelijkheid open dat meer partijen zich aansluiten. Maar dat moet dan gebeuren op basis van het regeerakkoord dat de twee samen opstellen.

Kritiek van Recourt
De enige felle kritiek tot nu toe kwam uit Nederland, van PvdA-senator Jeroen Recourt. Hij zei deze week tijdens een debat in de Eerste Kamer dat de MFK tijdens de regering-Schotte tussen 2010 en 2012 verantwoordelijk was voor ‘financieel wanbeleid’ en dat Nederland daarom nu goed naar de overheidsfinanciën van het eiland moet kijken omdat de MFK voor het eerst weer in de regering komt.
Van Heydoorn reageerde direct op de kritiek van Recourt door te zeggen dat de opmerking helemaal nergens op slaat. ‘‘De regering-Schotte heeft bij haar vertrek dezelfde reserves van de overheid achter gelaten als er waren aan het begin van de regering. De regeringen daarna hebben veel meer schulden gemaakt en nu zijn er helemaal geen reserves meer.’’ Hij betreurt het dat sommige Nederlandse politici de nieuwe regering van MFK en PNP al van tevoren in een negatief daglicht plaatsen. ‘‘ We willen geen ruzie of conflicten met Nederland. We willen naar elkaar luisteren en serieus en met respect samenwerken.’’

The post ‘MFK wil geen ruzie, maar gewoon serieus samenwerken’ first appeared on Caribisch Netwerk.

Tien partijen in verkiezingsrace: boosheid over beperkingen campagnevoering

9 april 2021 - 8:43am

ORANJESTAD – Tien partijen hebben al aangegeven mee te willen doen aan de verkiezingen die na de val van de regering vervroegd op 25 juni plaatsvinden. Maar of ze allemaal ook verkiesbaar zijn, is afwachten. Zeker nu met de beperkingen om campagne te voeren. Aruba wil geen herhaling van Curaçao of andere landen die na de verkiezingen te maken kregen met een nieuwe golf aan coronabesmettingen.

Eén van de nieuwkomers, partij HTC loopt boos weg bij de vergadering met de politie en de rest van het crisisteam over wat de partijen wel en niet tijdens campagnetijd en verkiezingen mogen doen.

HTC-kandidaten Gilbert Webb en Latoyer Briggs -foto: Sharina Henriquez

“Dit is een dictatoriale vergadering. De grote partijen bepalen het weer”, zegt HTC-leider Gilbert Webb. Hij begrijpt dat vanwege corona er extra voorzichtig campagne moet worden gevoerd. Maar vindt dat huisbezoeken met 1 tot 3 personen max en buiten zitten, moet kunnen. “Je kan niet alles digitaal doen, mensen moeten je zien, zeker als je als wij nieuw zijn. En ouderen die niet op internet zitten, die kunnen we dan niet bereiken.” Volgens hem gaat dit zeker ten koste van de handtekeningen en later stemmen. Maar op de vraag of de partij hierover een klacht gaat indienen over bijvoorbeeld oneerlijk verloop van de verkiezingen, zegt Webb: “Dat haalt toch niets uit.”

Hendrik Tevreden van MEP, één van de grote partijen reageert hierop met: “Ik denk dat HTC zich vergist. De afspraak is dat je je gewoon aan de regels moet houden. En dat telt voor de grote als de kleine partijen.  Het gaat ze meer om hoe ze de handtekeningen gaan krijgen. Wij denken dat HTC gewoon creatief moet zijn. Als politicus moet je oplossingsgericht zijn. Dus dit is misschien een goede opdracht, training die voor hem staat.”

Van de andere grote partij AVP zegt Robert Candelaria ook dat het nu heel onverstandig zou zijn om uitzonderingen te maken voor politieke partijen. “We moeten leren van de ervaringen in het buitenland en wat de experts zeggen.”

Handtekeningen nodig
Voor het verstrijken van de deadline voor registratie van nieuwe partijen, heeft ook nieuwkomer Accion 21 zich aangemeld. De  twee nieuwe partijen alsook de partijen PPA, UPP, RAIZ en CURPA die vier jaar geleden meededen maar geen zetel behaalden, moeten eerst nog 587 handtekeningen binnenhalen (op 10 mei) voor ondersteuning van hun kandidatenlijsten. MAS deed ook in 2017 mee maar de partij heeft nog niet beslist of ze nu weer een poging doet. De parlementaire partijen MEP, AVP, POR en RED kunnen zonder de handtekeningen dus hun kieslijsten indienen.

Op 7 mei is de inlevering van alle kieslijsten. Dit gaat niet met de gebruikelijke parades en massabijeenkomsten. Een protocol ligt er nog niet en korpschef Vanessa Kock zegt niet te weten of dat  er uiteindelijk komt. De leidraad zijn de coronamaatregelen zonder uitzondering dus ook voor de politieke partijen. Door de geldende maatregelen (ze lopen af op 11 april) zijn politieke activiteiten verboden en mogen ook geen wijk- of huisbezoeken. Of de maatregelen deze week veranderen, is nog niet duidelijk. Volgens de Arubaanse premier  maakt de meer besmettelijke Britse coronavariant nu de meeste slachtoffers op het eiland: in vier weken tijd steeg het van 40 naar 80%.

Uitnodiging politie te laat
Een aantal partijen was niet aanwezig bij de politievergadering waaronder PPA. “We kregen de uitnodiging pas heel laat, gistermiddag”, zegt partijsecretaris John Peterson. Hij laat weten dat de partij die onlangs hun iconische leider Benny Nisbet verloor (overleden), weer vol de verkiezingen ingaat. “Nee, we vinden het niet erg dat er vervroegde verkiezingen zijn. De datum voor handtekeningen verzamelen, is normaal in de grote vakantie en dat is veel nadeliger dan nu. Ook de verkiezingen vinden plaats net als de vakantie begint, dus dat is ook beter.”

Het vinden van genoeg verkiezingskandidaten, wat andere, kleinere partijen aangeven dat door de vervroegde verkiezingen toch een probleem is, dat heeft PPA niet. Peterson: “We hebben 38 mensen en moeten het juist terugbrengen naar het maximale aantal van 29.” De nieuwe PPA-leider is Eddy Bennett en volgende week kiezen de leden een nieuw partijbestuur.

UPP die tijdens de vorige verkiezingen nog met PPA een gezamenlijke lijst voerde, heeft inmiddels 10 kandidaten weten te strikken. Ook zij waren niet bij de politiebijeenkomst omdat de uitnodiging te laat kwam. “We hebben wel een brief gestuurd met het voorstel dat mensen bij de MFK’s (soort gemeentehuis) op de kieslijsten kunnen intekenen. In plaats van dat ze helemaal naar de Censo (hoofdkantoor) in de stad moeten. Vooral wie geen vervoer heeft of helemaal uit San Nicolas moeten komen, is dat een te hoge drempel”, aldus UPP-leider Booshi Wever.

‘Geen selectieve handhaving politie’
Ook heeft de partij aangekaart dat de grote partijen niet weer worden voorgetrokken, wat bij eerdere verkiezingen is gebeurd. Wever: “Dat was met de vergunningen van de autoparades bijvoorbeeld.” Ook hoopt hij dat de politie niet selectief gaat handhaven. “We hebben geen enkel probleem met de coronamaatregelen. Maar zolang de handhaving overal hetzelfde is. Want er zijn al voorbeelden waarbij de politie dat niet heeft gedaan.”

Korpschef Kock zegt desgevraagd dat de politie zeker instructies krijgt. “Het gaat om handhaving van de openbare orde en de beleidsafspraken (coronamaatregelen) die zijn gemaakt, ongeacht de politieke kleur.”

The post Tien partijen in verkiezingsrace: boosheid over beperkingen campagnevoering first appeared on Caribisch Netwerk.

Val regering Aruba: MEP wilde ook niet verder in minderheidskabinet

8 april 2021 - 7:13am

ORANJESTAD – RED-minister (demissionair) Rudy Lampe zegt dat hij met twee voorstellen is gekomen tijdens de ministerraad vorige week dinsdag (30 maart) om te voorkomen dat het Arubaanse kabinet opstapte en in crisistijd kon blijven doorregeren. Maar dat de premier en de rest van de MEP-ministers in meerderheid deze hebben afgewezen.

Het kabinet Wever-Croes diende het ontslag in vlak nadat het Openbaar Ministerie bekendmaakte dat het coalitiepartij POR onderzoekt voor verduistering van publiek geld. Justitie heeft volgens partijleider Alan Howell daarbij beslag gelegd op een privérekening van hem.

In de eerste berichtgevingen bracht het kabinet Wever-Croes naar buiten dat vanwege het strafrechtelijke onderzoek naar coalitiepartner POR, er geen andere optie was dan opstappen. Dit omdat het kabinet integriteit hoog in het vaandel heeft. Het voorstel van RED/Lampe voor doorregeren met een minderheidskabinet, komt pas nu aan het licht.

“Het eerste voorstel was dat Alan Howell als parlementariër opstapte, en de volgende kandidaat op de POR-lijst het zou overnemen. Dat zou dan Otmar zijn (Oduber, de in 2019 opgestapte minister en nu verdacht van corruptie), maar dat kon niet omdat hij dus ook verdachte is. En daarna Marisol (de vorig jaar ontslagen minister), dat kon ook niet. Bovendien wilde Howell niet opstappen. Dus toen kwam ik met het tweede voorstel voor een minderheidskabinet.”

‘Het is uiteindelijk MEP die de regering heeft laten vallen’ – Rudy Lampe van RED

RED wilde ook niet verder regeren met een verdachte coalitiepartner, maar wel met MEP. Met 9 zetels zouden ze echter een minderheid in het parlement hebben. “Maar dat zag de minister-president niet zitten dat we dan steun van onafhankelijk lid Daphne Lejuez moeten hebben om zo bijvoorbeeld de begroting van 2021 er door heen te kunnen krijgen. Er zit toch oud zeer nadat Daphne uit de MEP stapte. Dus ja, het is uiteindelijk MEP die de regering heeft laten vallen. Want van ons hoefde het niet.”

Premier Evelyn Wever-Croes zegt dat het voorstel van Lampe is besproken en dat uiteindelijk Lampe ook heeft gerealiseerd dat het elke keer ‘aan elkaar breien van steun om aan de macht te blijven’  geen optie was.

‘Minister-president wilde regering al lange tijd laten vallen’ – Alan Howell van POR

Coalitieleider van POR, Alan Howell verweet eerder deze week dat de andere coalitiepartners hem geen kans hebben gegeven om zich te verdedigen en de regering in ‘een paar minuten’ al was gevallen. “Er zijn drie coalitieleiders, de minister-president (MEP), Ricardo Croes (RED) en ik. Ik begrijp niet waarom er geen urgente coalitievergadering is bijeengeroepen waarin ik uitleg kon geven. De regering is gewoon heel snel gevallen en mensen vragen mij hoe dat kan.”

Alan Howell- foto: eigen archief

Howell suggereert dat de minister-president al lange tijd de regering wilde laten vallen. “We weten maar al te goed dat we in campagnetijd zitten.”

In een reactie woensdag (7 april) in haar persoonlijke programma Tanchi Eve (vertaald; tantetje Eve) ontkent demissionair premier Evelyn Wever-Croes dat ze dit van plan was. Ook is er volgens haar wel degelijk contact gezocht en voldoende tijd voor dialoog geweest om tot andere oplossingen proberen te komen. “Het gaat om serieuze aantijgingen, verduistering van publiek geld, dat betekent dus stelen. En Howell wordt aangemerkt als verdachte, dat heeft hij zelf ook bevestigd.”

‘Howell had de eer aan zichzelf moeten houden door op te stappen’ – Evelyn Wever-Croes van MEP

Om twee uur s’ middag kwam het bericht van het Openbaar Ministerie en toen zegt Wever-Croes heeft ze meteen geprobeerd Howell te bereiken. Maar dat lukte pas na verschillende pogingen. “Hij zei toen aan de telefoon: ik ga het aanvechten en blijf zitten in het parlement. Ik stap niet op. Toen zei ik: Dat is een beslissing die het heel moeilijk maakt. Want dan moeten wij als regering een beslissing nemen of wij aan de zijde van het Openbaar Ministerie gaan staan of aan de zijde van meneer Howell.”

Omdat Howell niet ‘de eer aan zichzelf hield door op te stappen’, aldus de premier, riep ze de ministerraad bij elkaar. Maar volgens Howell heeft de premier in het telefoontje alleen gevraagd of het bericht van Openbaar Ministerie over hem ging. “Ik antwoordde; ja, blijkbaar. En toen zei ze: oke, ik weet voldoende en hing op. Direct erna belde de justitieminister (Andin Bikker, partijgenoot van Howell) met dezelfde vraag. Ik vond dat al vreemd, dat ze vlak na elkaar belden.” Bikker heeft zich, alsook fractieleider Dellanire Maduro, gedistantieerd van POR.

Volgens Howell viel het kabinet vervolgens 5, maximaal 10 minuten later. Volgens Wever-Croes was dat echter nadat ze ‘uitgebreid hebben vergaderd in de ministerraad’. Op de Facebook-pagina van het kabinet Wever-Croes is om half vier, anderhalf uur na het uitkomen van het bericht van het Openbaar Ministerie, een video geplaatst waarin de premier het ontslag mededeelt.

Officieel nog geen verdachten
Het Openbaar Ministerie wil nog steeds niets kwijt over verdachten dan wel betrokken personen bij de verduistering van publiek geld bij POR. Partijleider Howell die zelf politierechercheur is geweest, heeft verklaard dat hij een brief heeft gekregen van justitie over het strafrechtelijk onderzoek maar zonder informatie over aanklachten of verdachten.

“Het onderzoek is naar fractiegeld, we krijgen per maand ongeveer 15 duizend florin (7000 euro). Het kan zijn dat de gevlagde (verdachte) transacties te maken hebben met voorschotten die ik deed voor bepaald werk en dan als de factuur kwam, de penningmeester deze terugstortte.”

Howell blijft zeggen dat hij onschuldig is en gaat bovendien met de partij verder. POR doet dus volgens hem weer mee aan de parlementsverkiezingen op 25 juni.

The post Val regering Aruba: MEP wilde ook niet verder in minderheidskabinet first appeared on Caribisch Netwerk.

Kleine Curaçaose ondernemers: ‘waar is onze overheidssteun?’

7 april 2021 - 11:50am

WILLEMSTAD – De tweede lockdown is vernietigend voor kleine ondernemingen. Daar is marketingondernemer Jorge Cuartas van overtuigd. 322 bedrijven hebben zijn handtekeningenactie ondertekend, om druk te zetten op de overheid om financiële steun te geven aan kleine ondernemers.

Bovendien moet de overheid volgens Cuartas een beter gestructureerd beleid voeren om de kleine bedrijven te helpen. Sinds 24 maart is Curaçao opnieuw in een strenge lockdown. De zaken die het gered hebben na de eerste lockdown vorig jaar, moeten hard knokken om hun deuren open te houden.

Hoogste aantal corona-besmettingen ter wereld
De uiterst besmettelijke Britse variant van het virus, is de oorzaak van de explosie van coronagevallen. Curaçao heeft het hoogste aantal nieuwe corona-besmettingen per 100.000 inwoners ter wereld. In een week tijd kwamen er deze maand bijna tweeduizend nieuwe besmettingen bij, op een bevolking van 160.000 personen.

Het Noodsteunpakket van de overheid. Volgens de kleine ondernemers is het niet genoeg. (klik om te vergroten)

De kleine ondernemers hebben begrip voor de strenge maatregelen. Maar ze krijgen onvoldoende steun van de overheid, zeggen ze. De aanvragen verlopen traag en soms krijgen ondernemers helemaal geen antwoord van de overheid. Zo ook Scarsio Verwij van schoonheidssalon Leading Lady. Verwij vreest de fatale gevolgen van de tweede lockdown.

De klanten die nog steeds bij Leading Lady komen zijn voornamelijk mensen die al gevaccineerd zijn. Verwij: “Klanten die ons vertrouwen en op de hoogte zijn van ons rigoureuze hygiëne protocol die komen nog wel maar het is niet genoeg.”

Alberto is tuinman en eigenaar van zijn eigen bedrijf. De eerste lockdown was erg schadelijk voor zijn bedrijf en hij is verschillende grote klanten kwijtgeraakt. “Ik ben deze klap nog steeds niet te boven gekomen.”

Door de ‘plachi di dia’ regel, waarmee je op basis van je kenteken twee dagen per week uit huis mag, kon hij vaak niet naar zijn klanten. “Ik ben er in totaal zeker tweeduizend gulden op achteruit gegaan, terwijl mijn maandelijkse lasten hetzelfde bleven”, zegt Albert.

De tuinman heeft ook niet voldoende steun gekregen van de overheid. “En dit terwijl ik altijd voldoe aan mijn belastingplicht.” Zijn verzoek aan de overheid om financiële hulp had geen succes, doordat het proces traag verliep. Daarom heeft hij het verzoek laten varen.

Met deze flyer probeert Skuchami mensen over te halen om contact op te nemen

Depressies
Angelique La Cruz, sociaal werker bij Skuchami – de afdeling geestelijke gezondheidzorg van de overheid – zegt dat Skuchami vorig jaar 386 verzoeken om hulp heeft gekregen van mensen die in despressie zijn geraakt vanwege het verlies van hun baan. Skuchami zorgt er ook voor dat werklozen voedselpakketten kunnen krijgen.

Volgens de directeur van Skuchami, André Curiel, moet dit aantal hoger liggen, maar is de drempel om hulp te vragen voor sommigen te hoog en is door de lockdown het voor SKUCHAMI moeilijker om mensen te bereiken.

“Het is voornamelijk het verlies van een baan dat de geestelijke toestand van de mensen in onze gemeenschap ontregeld. Dit kan de persoon in kwestie zwaar onder druk zetten, die ook thuis moet blijven vanwege de lockdown”, aldus André Curiel.

Ondernemers op Curaçao vorig jaar al in de problemen door uitblijven overheidssteun

Een jaar geleden, tijdens de eerste lockdown op Curaçao, klaagden ondernemers ook dat het aanvragen van de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) regeling erg moeizaam verliep.
Video van 8 mei 2020:
Reportage door Kim Hendriksen

The post Kleine Curaçaose ondernemers: ‘waar is onze overheidssteun?’ first appeared on Caribisch Netwerk.

Consumentenbond over slechte wegen Bonaire: ‘Nederland moet ingrijpen’

6 april 2021 - 4:01pm

KRALENDIJK – Het meerjarige plan om het slechte wegennet op Bonaire aan te pakken is vorig jaar gestart. Toch merken de mensen daar weinig van. “Door de regenperiode en het gebrek aan afwatering, is de staat van het wegdek slechter dan ooit”, stelt Henri Verhoef.

Verhoef organiseerde in 2017 de bloemenprotestactie, waarbij er bloemen werden geplant in de gaten in het wegennet.

Tekst gaat verder onder de video:

Door Marit Severijnse

Na deze actie sloeg Verhoef de handen ineen met consumentenbond Unkobon. “We hebben contact met gedeputeerde James Kroon die verantwoordelijk is voor de wegen, maar hij is ook niet tevreden over de voortgang.”

Plannen hebben om allerlei redenen vertraging opgelopen. “Er is niet voldoende geld, de directeur van afdeling Ruimte en Ontwikkeling is weg en de coronacrisis werkt natuurlijk ook niet mee”, aldus Verhoef.

Meerjarenplan
Erwin Hesselink hield zich als verkeersdeskundige op Bonaire bezig met diverse verkeersveiligheidsproblemen in woonwijken en bij schoolomgevingen. Op de vraag waarom het uitvoeren van een meerjarenplan voor de wegen zoveel tijd inneemt, antwoordt hij; “Nieuwe wegen en handhaving van maatregelen vergen geld, tijd, mensen om ze voor te bereiden en goede informatie. Dat is maar beperkt aanwezig.”

Daarbij zijn er heel veel zaken waar rekening mee gehouden moet worden bij het terugdringen van verkeersonveiligheid. “Namelijk locaties (bijv. kruispunten), doelgroepen (leeftijd, welk vervoer), oorzaken (bijv. snelheid of alcoholgebruik) en omstandigheden (bijv. de zonstand en spitsuren). Op elk van die onderwerpen zijn maatregelen nodig”, aldus Hesselink.

‘Nederland moet ingrijpen’
Volgens Harry Somers, adviseur bij Unkobon, is het niet realistisch dat Bonaire het allemaal alleen kan. “De gemeente Urk of Terschelling zou ook niet zijn complete wegennet kunnen renoveren.’’

Momenteel geeft Nederland jaarlijks een bedrag voor de wegen, maar Unkobon ziet liever dat Nederland de renovatie van het wegennet op zich neemt. Bonaire moet zich dan richten op het onderhoud. “Er zijn andere zaken die Nederland ook onder zich houdt, zoals het verstrekken van de bijstandsuitkeringen; waarom zou dat voor de wegen niet kunnen?’’

‘De bospaden in Nederland zijn beter dan de wegen op Bonaire’ – Eric Booi, consumentenbond

Unkobon wil de visie in Nederland onder brede aandacht brengen bij de commissie Koninkrijksrelaties, de Tweede Kamer en de staatssecretaris. “De partijen in Den Haag hebben gezegd zich sterk te willen maken voor de leefomstandigheden van Bonairianen. Een veilig wegennet hoort daar ook bij”, aldus voorzitter Eric Booi. “Het is toch te gek voor woorden dat de bospaden in Nederland beter zijn dan de hoofdwegen op Bonaire?’’

Somers sluit zich hierbij aan. “Nederland heeft een verantwoordelijkheid. Er gebeuren ongelukken op deze wegen. Mensen eindigen in het ziekenhuis.’’

Daarbij is de berekende 250 miljoen dollar voor tien jaar wegenrenovatie op Bonaire maar een fractie van wat er in Nederland per jaar wordt uitgegeven, stelt Somers. “Namelijk 2,5 miljard euro.’’

Unkobon hoopt dat de eilandsraad en het bestuurscollege de visie steunen en dit zelf actief gaan aandragen. “We gaan proberen hen te overtuigen, want we moeten toegeven, en dat is geen schande, dat wij het zelf niet kunnen,’’ aldus Booi.

Afdeling Ruimte & Ontwikkeling van het Openbaar Lichaam Bonaire heeft inhoudelijk niet op vragen gereageerd.

The post Consumentenbond over slechte wegen Bonaire: ‘Nederland moet ingrijpen’ first appeared on Caribisch Netwerk.

Curaçaose kunstschaatser Jonathan Lourens wil de sport diverser maken

5 april 2021 - 2:55pm

AMSTERDAM – “Als ik iemand getint kan overhalen om te gaan schaatsen, daar doe ik mijn best voor”, zegt Jonathan Lourens. Hij is de eerste en enige professionele kunstschaatser uit Curaçao.

Zijn liefde voor het kunstschaatsen werd aangewakkerd toen er jaren geleden, voor een korte tijd, op zijn eiland Curaçao een kunstschaatsbaan verscheen.

Nu geeft Lourens les en doet mee met de Nederlandse kampioenschappen. Hij zou graag op Curaçaose muziek willen schaatsen: ‘maar ik moet daar het perfecte nummer nog voor vinden’:

Door Petra Trinidad

The post Curaçaose kunstschaatser Jonathan Lourens wil de sport diverser maken first appeared on Caribisch Netwerk.

Lockdown no.2: Devastador pa Empresarionan chikí

3 april 2021 - 9:47pm

WILLEMSTAD – For di 24 di Mart Kòrsou ta den lockdown. Segun representante di sektor privá chèns ta hopi grandi ku mayoria empresa chikí no ta sobreviví e di dos lockdown na Kòrsou. E negoshinan ku sí a logra tene nan porta habrí despues dje promé lockdown aña pasá, ainda ta hiba un lucha fuerte pa tene nan porta habrí. E variante britániko sumamente kontagioso ku a yega na Kòrsou tambe, ta motibu dje eksploshon di kasonan di corona. Esaki a hasi nesesario pa gobièrnu re-introdusí lockdown. E empresarionan chikí, tin komprenshon ku medidanan severo tin ku wordu tuma. Pero nan no ta haña sufisiente respaldo di gobièrnu, nan ta bisa.

INSEGURIDAT
Salon di Beyesa Leading Lady aña pasá a eksperensia e promé lockdown ku hopi inseguridat. E empresa ni su klientenan no por a antisipá kiko lo bai pasa. Scarsio Verwij ta teme e konsekuensianan fatal dje di dos lockdown.
E klientenan ku ta ainda ta akudí na Leading Lady ta prinsipalmente e hendenan ku a vakuná kaba. Klientenan ku ta insigur, no ta presentá. Verwij ta splika: “Klientenan ku ta konfia nos i ku sa di nos protokòl riguroso di higiena sí ta bin ainda”. Pa Salon di Beyesa Leading Lady tambe ta importante pa komunidat vakuná i minimalisá e riesgo pa infektá.

KLIENTENAN A KAI’AFO
Alberto ta un hardinero i doño di su propio empresa chikí. E promé lockdown a afektá su negoshi seriamente i vários kliente ‘grandi’ a kai afó. “Te ainda mi no a rekuperá di e sla aki”. E periodo ku e no tabata dispone di eksonerashon, e no por a bishita su klientenan. Esaki tabata hopi negativo pa su situashon finansiero. “Mi a bai atras den total ku sigur dos mil florin’’, miéntras mi gastunan mensual ta keda meskos”, Alberto a splika. E hardinero tampoko no a risibí sufisiente yudansa di gobièrnu. ‘‘Esaki miéntras mi ta kumpli debidamente ku mi obligashon di paga belasting’’. E petishon ku Alberto a hasi serka gobièrnu pa yudansa finansiero no tabata eksitoso, debi na e proseso ku a kana lento. P’esei el a legumai su petishon.

DEVASTADOR
E di dos lockdown lo ta devastador pa empresanan chikí. Esei empresario riba tereno di merkadeo, Jorge Cuartas ta konvensí di dje. Ademas gobièrnu mester hiba un maneho di yudansa strukturá pa yuda empresanan chikí.
322 empresa a firma un akshon ku Jorge Cuartas a kuminsá na desèmber último pa preshoná gobièrnu pa duna sosten finansiero na empresarionan chikí, e asina yamá TVL. Te ainda esaki no a realisá, loke ku ta un prueba ku no ta realisá kon importante e sektor di empresanan chikí ta pa nos ekonomia, asina Jorge Cuartas ta sigui bisa.

DEPRESHON
Mientrastantu SKUCHAMI, e departamento di salu mental di gobièrnu, ta kontinuá ku su servisionan den e di dos lockdown. Angelique La Cruz, trahadó sosial di SKUCHAMI, ta splika ku aña pasa Skuchami a risibí 386 yamada di hendenan ku a pidi asistensia pa motibu ku entre otro nan a pèrdè trabou, depreshon i kasonan sosial. Den transkurso di tempu a konstatá ku tin oumento di kasonan di depresividat serka hendenan ku a pèrdè trabou. E parti sosial tambe a rekerí hopi atenshon di SKUCHAMI, ku ta intermediá te ainda pa siudadanonan risibí pakete di kuminda.
Direktor di SKUCHAMI, André Curiel, ta lamentá ku hendenan ta warda muchu hopi pa pidi yudansa mental. Esaki ta konsekuensia dje tabú ku tin relashoná ku asistensia mental.
Prinsipalmente e pèrdèmentu di trabou debí na e pandemia ta destabilisá e situashon mental di miembronan di nos komunidat. Esaki por pone hopi preshon riba e persona en kuestion ku mester keda kas tambe pa motibu di lockdown. Asina André Curiel a bisa.

The post Lockdown no.2: Devastador pa Empresarionan chikí first appeared on Caribisch Netwerk.

Nederland roept toeristen en stagiaires op Curaçao per direct te verlaten

2 april 2021 - 10:22pm

WILLEMSTAD – “Ik twijfel nog of ik gehoor ga geven aan de oproep om zo snel mogelijk terug te gaan naar Nederland”, vertelt Maarten de Groot, een van de Nederlandse stagiaires die, sinds februari, stage loopt op Curaçao.

“Maar ik ben toch een beetje plichtsgetrouw en dus wel geneigd gehoor te geven aan zo’n oproep. Ik ben nu de situatie aan het afwegen”, aldus de stagiaire. Maarten is een van de 100 tot 130 Nederlandse stagiaires op het eiland.

Tekst gaat verder onder de video:

Door Kim Hendriksen

Gisteren (donderdag) heeft de Vertegenwoordiging van Nederland in Willemstad (VNW) toeristen en stagiaires opgeroepen om Curaçao zo snel mogelijk te verlaten. “De actuele Covid-situatie op Curaçao is zeer ernstig. De zorgcapaciteit is mogelijk ontoereikend en komt vanwege het hoge aantal besmettingen nog verder onder druk te staan. De medische zorg is hierdoor niet gegarandeerd. Daarom adviseren we alle Nederlanders die niet op Curaçao wonen het eiland zo snel mogelijk te verlaten”, aldus VNW.

Negatief reisadvies
Het lokale ziekenhuis op het eiland, het Curaçao Medical Center (CMC), bracht deze week naar buiten dat de situatie in het ziekenhuis ‘alarmerend’ is vanwege het hoge aantal opgenomen Covid-patiënten en dat zij inmiddels opgeschaald naar de hoogste fase.

Maarten baalt van het advies, ook omdat hij dan voor zijn stage vanuit Nederland moet gaan werken en dat is toch heel anders dan op het eiland zelf. “Ik ben naar Curaçao gekomen niet alleen om stage te lopen, maar ook om te leren van de cultuur en gebruiken op het eiland. Er was toen al een negatief reisadvies. Het zat al in mijn achterhoofd dat je altijd teruggeroepen kunt worden. Maar nu het ook echt zo ver is gekomen, baal ik natuurlijk wel”.

Paniekvoetbal
Volgens Maarten de Jong, eigenaar van stagebureau Wereldstage, is er sprake van ‘paniekvoetbal’: ‘‘Wij zijn niet heel gelukkig met de gang van zaken. Er had een betere afstemming moeten komen tussen het ministerie van Onderwijs in Nederland (OWC), de VNW en de stagebureaus. Het is een beetje een paniekactie”, vind De Jong. “Vorig jaar in maart werden wij gevraagd door het OWC in Nederland of wij wilden helpen om alle studenten uit het hele Caribisch gebied terug te halen. Dat hebben we toen ook gedaan. Maar we zitten nu in een heel ander situatie dan vorig jaar maart. Deze keer is, zonder af te stemmen met de stakeholders, een advies naar buiten gebracht”, aldus De Jong.

Volgens de eigenaar weten de studenten wat ze wel en niet kunnen doen op het eiland. “Zij zijn niet degenen die de druk veroorzaken de gezondheidszorg. Maar hun eigen afweging staat voorop. Het is een advies van de VNW en zo communiceren wij het ook naar de stagiaires. We raden ze aan om het advies met hun stagebedrijf te bespreken en met hun familie thuis. We ondersteunen ze met de keuze die ze maken”.
De Jong schat in dat tussen de 10 en 15 procent van de stagiaires heeft aangegeven het advies op te volgen en dit weekend of volgend weekend te vertrekken. “Het overgrote deel kijkt het op dit moment nog even aan en wachten de ontwikkelingen af.”

Inkomsten
Verder benadrukt De Jong dat studenten belangrijke inkomsten genereren voor het eiland. “Met dit soort berichten loop je het risico dat de septemberlichting stagiaires ook eieren voor hun geld zal kiezen. Dit zal serieuze economische gevolgen hebben vanwege de inkomsten die zij voor het eiland met zich meebrengen.”

Ook Corendon heeft inmiddels aangegeven dat zij voorlopig stoppen met het aanbieden van reizen naar Curaçao. TUI blijft voorlopig nog wel naar Curaçao te vliegen.

The post Nederland roept toeristen en stagiaires op Curaçao per direct te verlaten first appeared on Caribisch Netwerk.