Caribisch Netwerk

Inhoud syndiceren
Caribisch Netwerk
Bijgewerkt: 21 min 58 sec geleden

Sint-Maarten mikt op 70% bevolking gevaccineerd vóór orkaanseizoen

4 uur 33 min geleden

PHILIPSBURG – De eerste prikken tegen het coronavirus zijn deze week gezet op Sint-Maarten. Mensen zijn nog huiverig, maar de overheid hoopt dat meer over de streep worden getrokken nu het vaccinatieproces is begonnen.

“Ons doel is om vóór de start van het orkaanseizoen tenminste 70 procent van de bevolking te hebben gevaccineerd”, zegt epidemioloog Sanne van Kampen:

  Door Tim van Dijk

The post Sint-Maarten mikt op 70% bevolking gevaccineerd vóór orkaanseizoen first appeared on Caribisch Netwerk.

Petitie voor standbeelden Curaçaose helden in Nederland

23 februari 2021 - 12:46pm

WILLEMSTAD – “Ik weet niet zo goed wat ik ervan vind dat ik straks misschien als standbeeld in Nederland sta, maar het is een hele eer.”

Dat zegt Maria Liberia-Peters naar aanleiding van de petitie, voor standbeelden als eerbetoon aan twee grootse voormalig-premiers van de Nederlandse Antillen, Maria Liberia Peters en Juancho Evertsz.

Bijzondere bijdrage aan het Koninkrijk
De petitie is gestart door Gwendell Marcelina Jr. van de Nationale Volkspartij (PNP) in samenwerking met Jaap Jonkers namens het CDA, een zusterpartij in de Tweede Kamer. “Deze petitie gaat erom erkenning en waardering te geven aan kleurrijke Nederlanders die een bijzondere bijdrage hebben geleverd aan ons Koninkrijk. Het is belangrijk hen te eren wie eer toekomt en daarmee bruggen van wederzijds respect te bouwen”, zegt Mercelina Jr.

‘We mogen trots zijn op onze gezamenlijke geschiedenis in het Koninkrijk’ -Oud minister-president Maria Liveria-Peters

Liberia-Peters, nog altijd wonend op Curaçao, vindt het een mooi gebaar. “Het is goed dat er op deze manier meer aandacht komt voor Curaçaoënaars die een belangrijke rol hebben gespeeld in de geschiedenis van het Koninkrijk. In Nederland, maar ook hier op Curaçao zou veel meer bewustwording moeten komen voor de gezamenlijke geschiedenis, want daar mogen we best trots op zijn.”

De petitie loopt nog tot 4 maart 2021.

De twee voormalig-premiers zijn beiden belangrijk geweest in de historie van het Koninkrijk. “We hebben voor deze twee personen gekozen vanwege de prominente rol dat zij gespeeld hebben. Maria Liberia-Peters, voormalig Nederlands Antilliaans politicus was de eerste langstzittende vrouwelijke premier in het Koninkrijk der Nederlanden. Zij heeft een aantal heel moeilijke gebeurtenissen moeten begeleiden, zoals het vertrek van de Shell uit Curaçao. En Juancho Evertsz, in 2008 overleden op 85-jarige leeftijd, heeft veel gedaan om de samenwerking binnen het Koninkrijk te versterken”, aldus Mercelina jr.

Maria Liberia Peters (rechts)

‘Nauwelijks standbeelden van Antilliaanse Nederlanders’
Volgens Mercelina zijn er nauwelijks standbeelden te vinden van Antilliaanse, Surinaamse en Indonesische Nederlanders in Nederland. Volgens hem kleuren standbeelden het straatbeeld en geven ze reden om met elkaar in gesprek te gaan over de gezamenlijke geschiedenis.

“De tijd is aangebroken om reële aandacht te besteden in deze tijd van crisis om ons verleden te raadplegen, het heden te analyseren, en aan een betere toekomst te denken met onze bondsgenoten binnen een gezamenlijk Koninkrijk”, aldus Mercelina.

Online kan de petitie nog steeds ondertekend worden. Op donderdag 4 maart willen de initiatiefnemers deze petitie aanbieden aan leden van de Tweede Kamer en de minister van Binnenlandse Zaken in Nederland.

Enith Brigitha.

Standbeeld voor zwemlegende Enith Brigitha

Er moeten veel meer standbeelden komen van mensen van kleur. Dat zegt de kunstenaar Patrick Mezas, die een atelier in Almere heeft. Hij mag het standbeeld maken van oud-zwemkampioen Enith Brigitha (65) die op Curaçao geboren is en al jaren in Nederland woont. Lees meer en bekijk de video hier.

The post Petitie voor standbeelden Curaçaose helden in Nederland first appeared on Caribisch Netwerk.

Uitzonderlijke rechtszaak: krijgt als kind in de steek gelaten Jeffrey alsnog hulp?

23 februari 2021 - 1:18am

ORANJESTAD – “Een kind dat zijn ouders niet heeft, geen hulp heeft, weet dat het moet zoeken. En ik heb gezocht, gevraagd om te helpen”, antwoordt Jeffrey op vragen van de rechter. Die wil weten wat hij ervan vindt, dat de instanties hebben gefaald hem goed te helpen. “Dat is het systeem, het systeem is zo”, zegt hij.

De jonge Arubaan staat weer voor de rechter, amper 4 maanden nadat hij uit de gevangenis kwam. Dit keer is het opnieuw voor een ernstig misdrijf: het neerschieten van een kennis in diens slaapkamer. Wat zijn zaak bijzonder maakt, daarover schreef Caribisch Netwerk al eerder:

Jeffrey

Wat er gebeurt met jongeren als Jeffrey

Aruba heeft geen PIJ-instelling, een speciale jeugdinrichting. In gevangenis KIA is er een jeugdafdeling maar daar is geen hulp en begeleiding voor jongeren als Jeffrey. Met alle gevolgen van dien.
Lees meer hierover

Jeffrey (20) reageert geëmotioneerd als de rechter met hem wil praten over vroeger. Hij wil ook niet dat het gevangenispersoneel hem hoort en deze moeten even de kamer uit. Zijn advocaat verzoekt de rechter om niet in alle details van het vroegere misbruik te gaan. Het staat al uitvoerig beschreven in de rapporten van de vorige rechtszaak in 2018 en ‘het is ook gênant voor hem nu weer aan te halen’, aldus de raadsman.

De officier van justitie erkent dat Jeffrey een ‘uitzonderlijk geval’ is. In het begin van zijn voordracht, is hij nog onverbiddelijk: Jeffrey moet 8 jaar de bak in. Maar gaandeweg gaat hij mee in de vraagstelling van de rechter aan de verdachte en het pleidooi van de advocaat om het jeugdstrafrecht toe te passen. Zodat Jeffrey alsnog in een speciale jeugdinrichting (PIJ) geplaatst kan worden, hoewel hij inmiddels 20 is en eigenlijk al te oud.

De advocaat vindt zelf ook  dat wat hij nu probeert te bereiken voor zijn cliënt opmerkelijk is: hij probeert de rechter en officier ervan te overtuigen om zijn cliënt juist een (PIJ-) straf te geven. Terwijl er geen direct bewijs: geen getuige van de schietpartij en de politie is vergeten Jeffrey’s handen te testen of hij heeft geschoten. Justitie heeft een paar indirecte getuigenverklaringen en Jeffrey zelf blijft ontkennen.

Hoop op een ‘reset’

Maar de advocaat wil toch voorkomen dat Jeffrey opnieuw geen hulp krijgt vanwege de jarenlange politieke discussie, die niet alleen op Aruba is maar in het hele koninkrijk over het gebrek aan geld waardoor bepaalde jeugdstraffen zoals de PIJ niet op de eilanden uitgevoerd worden. Met deze straffen krijgen jeugdcriminelen specifieke hulp  om zo te voorkomen dat ze terugvallen. De raadsman hoopt nu op ‘een reset’ van de 2,5 jaar die Jeffrey als minderjarige in de Arubaanse gevangenis eerder vastzat maar zonder de hulp te krijgen waar hij recht op had.

Er zitten vier jongeren in de Arubaanse gevangenis momenteel, zegt de maatschappelijk werker daar, die eigenlijk in een jeugdinrichting horen. De omstandigheden zijn daar bovendien sowieso al ‘onmenselijk’, lees meer.

Tekst gaat verder onder de video

Caribisch Netwerk-coördinator Sharina Henriquez legt de situatie uit bij De Nieuws BV op NPO Radio 1

De advocaat van Jeffrey pleit verder voor een soort garantie van de rechter, namelijk dat deze nu ook een deadline gaat stellen voor de uitvoering van de PIJ-straf voor zijn cliënt. Want dan kan Jeffrey dit keer nog naar de (civiele) rechter stappen om bij de Arubaanse overheid zijn straf af te dwingen, zelfs met een dwangsom. “Want anders snijd je ook het pad af voor hem als burger om zijn rechten te kunnen krijgen”, aldus de advocaat.

Nooit budget

Uit de rechtszaak blijkt verder opnieuw dat het argument dat de Arubaanse justitieministers blijven geven – ook de huidige – dat er geen geld is om dus jeugdstraffen als de PIJ uit te voeren, al bij het wetsvoorstel onder de aandacht werd gebracht. De Raad van Advies bekritiseerde toen dat de regering geen kostenplaatje voor de invoering van het nieuwe jeugdstrafrecht had toegevoegd. Vervolgens nam het parlement de wet 8 jaar geleden aan zonder iets met die kritiek te doen. Dus dat er geen geld is, zegt de advocaat, was al vanaf het begin duidelijk. “De wetgevende macht heeft helemaal gefaald want ze hebben nooit in een budget voorzien.”

Of de rechter het jeugdstrafrecht weer gaat toepassen bij Jeffrey en hij een nieuwe kans krijgt op hulp, dat laat de rechter volgende week weten. “Het is duidelijk dat hij teleurgesteld is. Dat is ook wat hij bedoelt met, dat is het systeem”, aldus de rechter begripvol.

The post Uitzonderlijke rechtszaak: krijgt als kind in de steek gelaten Jeffrey alsnog hulp? first appeared on Caribisch Netwerk.

Bij1-kandidaat Lysanne Charles: ‘Het is tijd voor radicale veranderingen in het Koninkrijk’

21 februari 2021 - 9:25pm

DEN HAAG – In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen, publiceert Caribisch Netwerk interviews met politici over de Caribische gemeenschap. Wat verder opvalt: Lysanne Charles (Bij1) is de enige verkiesbare persoon van de Caribische gemeenten. 

U bent geboren en getogen op Saba, hebt gestudeerd op Curaçao en daarna zo’n vijftien jaar gewerkt op Sint-Maarten. Wat voor veranderingen ziet u dan nu u teruggekeerd bent?

“Een paar goede dingen zijn gebeurd voor Saba [als bijzondere gemeente van Nederland sinds 2010]. Zoals meer middelen voor gezondheidszorg, het onderwijs en zeker als het gaat om sociale kwesties en structurele fondsen. Maar wanneer wij iets willen zeggen, luistert politiek Den Haag gewoon niet. Dit is een serieus probleem geworden, want we geven al tien jaar lang aan dat Den Haag onze zorgen negeert.”

Hoe verklaart u dat? Van alle zes eilanden van ons Koninkrijk, is Saba het enige dat steeds complimenten krijgt van Den Haag. De Sabaanse politici besturen het eiland fantastisch en beheren het publieke geld ook zo goed.

“Wat mensen moeten weten is dat wat wij op projectbasis geld krijgen toegestuurd. Zo kunnen niet voor de lange termijn te plannen. In tegenstelling tot andere Nederlandse gemeenten, krijgt Saba niet genoeg geld van Den Haag. Hoe kun je dan voor de lange termijn in je eigen bevolking investeren? Dit is een serieuze kwestie. Ondanks alle complimenten, worden we nog steeds niet gelijkwaardig behandeld.”

‘Europese Nederlanders begrijpen de realiteit waarin wij leven niet’

De enige politicus die hierover fel protest aantekende, is tot nu toe SP-Kamerlid Ronald van Raak. De Sabanen zelf zouden niet het type zijn die hardop klagen, is wat uw gedeputeerden, raadsleden en ambtenaren aangeven.

“Dat is waar! Sabanen zijn geneigd om alles van de positieve kant te kijken. Maar, ik verzeker u, dat is aan het veranderen. En terecht! De Sabanen beginnen een beetje gefrustreerd te raken dat ze niet gehoord worden in Den Haag. Een trend die je ook kunt zien op de andere eilanden. Het is een reden waarom ik meedoe met de komende verkiezingen.”

Denkt u dat Europese Nederlanders u als Sabaanse kunnen goed vertegenwoordigen in de Tweede Kamer?

“Nee. Maar.. Nou.. Ik moet even goed nadenken hoe ik dit nu ga vertellen. Nee, want ze begrijpen de realiteit waarin wij hier leven niet. Nu ik op het eiland werk, merk ik dat Europeanen steeds hier komen met het idee: dit en dit hebben zo goed uitgepakt in Nederland, dus pas het ook maar toe en het zal onmiddellijk werken. Nou, zo werkt dat niet!”

“Bovendien realiseren ze zich vaak niet dat de leercurves die Nederland heeft meegemaakt om vooruit te kunnen gaan, iets is wat ons niet is gegund. Diezelfde ruimte geven ze ons niet.”

“Het is hetzelfde als je de vraag zou stellen: kunnen Caribische Nederlanders Nederland goed vertegenwoordigen? Nee. Dus moeten we op een gelijkwaardige manier aan tafel zitten. En het begint met een degelijke vertegenwoordiging van Caribische mensen in de Tweede Kamer.”

U bent de enige kandidaat voor die Tweede Kamerverkiezingen die in de Caribische gemeenten woont. Bij1 zou staan voor ‘radicale veranderingen’ in het Koninkrijk. Wat wilt u precies?

“We leven in een hiërarchie van koloniale ideeën die nog steeds bepalen hebben op hoe wij met elkaar omgaan. Dat de Nederlandse manier de goede is. Dat de Europese de goede is. Dat als je zó eruit moet ziet en zó moet klinken om macht te hebben of om macht te krijgen. Dat je alleen op de Nederlandse of Europese manier jouw stem kan laten gelden of kan worden gezien als intelligent.”

‘Er zijn dingen die Nederland kan leren van de eilanden’

“Dus ondanks hoe hard je hebt gestudeerd als Caribisch-Nederlandse persoon of hoeveel expertise je hebt in jouw vakgebied. Dit is iets dat moet veranderen, want dit is geen gelijkheid. Dit is, zoals mijn partijleider Sylvana Simons zei, slechts de façade van gelijkheid en tolerantie.”

Critici zullen misschien denken: ‘kijk eens hoe radicaal Lysanne Charles is, zo anti-Nederland. Dat brengt ons als Caribische gemeenschap niet verder.’

“Ten eerste wil ik zeggen dat ik helemaal niet anti-Nederlands ben. In alle opzichten ben ik een Nederlander. Ik ben ook geen anti-Europese Nederlander. Ik ben een antikoloniaal. Er zijn dingen die de eilanden kunnen leren van Nederland en er zijn ook dingen die Nederland kan leren van de eilanden.”

‘Wij worden wél geforceerd’

“Bovendien, in Brussel kunnen alle politici van alle 27 Europese lidstaten in hun eigen taal het woord voeren tijdens die debatten en onderhandelingen. Dus geen enkele delegatie wordt geforceerd om in één bepaalde taal te praten. Maar ironisch genoeg, worden wij – van de eilanden – geforceerd door Nederland om dat wél te doen.”

Hoe gaat u uw politieke doelen waarmaken, als Bij1 de enige partij is die staat voor ‘radicale dekolonisatie’?

“Toen in Amsterdam zo’n 8.000 mensen kwamen opdagen voor een demonstratie voor Black Lives Matter, en tegen die Zwarte Piet-onzin, zag je hoe Europees-Nederlandse politici ineens op een heel andere manier omgingen met dit onderwerp. Als tijdens deze verkiezingen veel mensen op Bij1 besluiten te stemmen, zal je zien dat de rest ineens meer gaat letten op wat wij zeggen.”

‘Mensen in deze partij zijn oprecht geïnteresseerd naar de verhalen van onze gemeenschap’

“Tot nu toe ben ik ervan overtuigd dat mensen in deze partij – die zelfs nooit op de eilanden zijn geweest – mijn ideeën omarmen en dat ze oprecht geïnteresseerd zijn naar de verhalen van onze gemeenschap. Ga dus alsjeblieft stemmen.”

Lysanne Charles uit Saba is verkiesbaar voor de Tweede Kamerverkiezingen: op plek 13 voor Bij1. – Foto: Rainbow House Curaçao

The post Bij1-kandidaat Lysanne Charles: ‘Het is tijd voor radicale veranderingen in het Koninkrijk’ first appeared on Caribisch Netwerk.

D66-kandidaat Jorien Wuite: ‘Een Caribisch Kamerlid is geen luxe, maar een noodzaak’

20 februari 2021 - 9:15am

DEN HAAG – In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen, publiceert Caribisch Netwerk interviews met politici over de Caribische gemeenschap. Jorien Wuite uit Sint-Maarten vindt het ‘een noodzaak’ dat er nu een Caribisch Kamerlid komt. 

U onderhandelde voor Sint-Maarten met Nederlandse ministers, waaronder premier Mark Rutte (VVD). Wat is er door die ervaring voor u veranderd? 

“Ik sprak als gevolmachtigde minister niet namens mezelf, maar namens de regering van Sint-Maarten. Een grote verantwoordelijkheid. Soms was dat wel een uitdaging. Je moet heel bewust zijn hoe je iets overbrengt en begrip krijgt. Hoe ga ik dit gesprek aan? Die ervaring neem ik mee.”

“De Caribische eilanden kunnen wat meer aandacht hebben voor hoe je dingen voor elkaar krijgt daar in Den Haag. Ik merk dat er soms een houding is van: onze lokale politiek is er niet mee bezig, maar ja we moeten er iets mee. Andersom kan de Nederlandse politiek zich soms ook beter verplaatsen in wat er op de eilanden speelt. Samenwerken vanuit gelijkwaardigheid. Kortom: er is meer verbinding nodig.”

Is er in Den Haag nu meer aandacht voor de eilanden?

“Ja, vooral door de geopolitiek. De Venezuela-crisis, de verhoudingen tussen de VS en China, de groeiende aandacht van China voor het Caribisch gebied. Koninkrijksrelaties is belangrijker dan we denken.”

U woont nu op Sint-Maarten en bezoekt regelmatig ook de andere eilanden. Hoe anders zijn die geworden?

“Orkaan Irma had een gi-gan-ti-sche impact op de economie en het investeringsklimaat van Sint-Maarten. De focus is nu: hoe kunnen we infrastructuur krijgen die een tweede Irma overleeft?”

“Door covid is de armoede veel zichtbaarder, op alle Caribische eilanden. De economieën zijn kwetsbaar, omdat die afhankelijk zijn van beperkt aantal sectoren zoals toerisme. Al jarenlang is er op veel eilanden geen sprake van economische groei.”

En hoe krijgen we eindelijk die groei?

“De eilanden moeten scherpe keuzes maken wat ze willen met hun economie en hoe het meer divers kan. Ze moeten ondersteund worden door Den Haag en andersom. We leven nu in een wereld die steeds harder en concurrerender wordt, dus we moeten een team vormen.”

“De eilanden kunnen ook elkaar versterken. Ik hoorde van de week weer hoe Saba en Statia afhankelijk zijn van Sint-Maarten, dan denk ik: daar liggen ook veel kansen!”

‘Wij hebben gekozen voor de positieve toon over de eilanden’

De VVD vond uw partij naïef over samenwerking met de eilanden, want ‘ze komen hun afspraken met Nederland te vaak niet na’.

“Dat is een eenzijdig en negatief verhaal over de eilanden. Je moet ook erkennen dat het relatief jonge samenlevingen zijn en ze moeten de kans krijgen om zich te ontwikkelen. Wij denken dat er alle redenen zijn om positief te zijn en ik ben daarom ook trots op D66.”

Als regeringspartij had D66 het vier jaar lang voor het zeggen. Wat heeft dat voor de Caribische gemeenschap betekent?

“Wij hebben gekozen voor de positieve toon en hebben geïnvesteerd in de relaties met de eilanden. Wij gaven aandacht aan onderwijs. Antje Diertens had voor de Caribische gemeenten altijd gevraagd om dat sociaal minimum zo snel mogelijk te regelen.”

Weinig Kamerleden lieten regelmatig van zich horen als het om de Caribische eilanden gaat. Diertens wel, maar zij raakte zo teleurgesteld met een lage plek op de lijst dat ze heeft bedankt. Begrijpt u dat?

“Je kunt het haar beter vragen, want dit is een heel persoonlijke afweging. Ik heb met haar gesproken en ik was ook enorm teleurgesteld. Maar het is voor een commissie ook verschrikkelijk moeilijk om zo’n lijst samen te stellen. Er is een schreeuw om diversiteit en ook om nieuwe mensen toe te voegen.”

Maar u staat ook niet bepaald hoog op de lijst als we naar de peilingen kijken. De vraag is ook: neemt D66 de Cariben wel serieus?

“Ik denk het wel. We hebben nu 19 zetels in de Kamer en ik ben op plek 20 geplaatst. Dat is helemaal geen slechte plaats! Ik ben nieuw en veel mensen kennen me nog niet. De bestuurlijke ervaring en lef die ik heb, heeft daar wel allemaal aan bijgedragen dat ik toch op die plek sta.”

‘Waarom hebben we het niet over gelijke kansen, democratie, een groene economie, goed onderwijs en gezondheid op de eilanden?’

U wil ‘koninkrijksrelaties in het politieke debat én in de praktijk nieuw elan geven’. Wat bedoelt u?

“Aandacht besteden aan andere dingen in plaats van alleen geld en toezicht. Waarom hebben we het niet over gelijke kansen, democratie, een groene economie, goed onderwijs en gezondheid op de eilanden? Je kunt van mij verwachten dat ik dat soort thema’s veel onder de aandacht zal brengen.”

Moet het vanzelfsprekend worden dat ook Caribische mensen vertegenwoordigd zijn in de Tweede Kamer?

“Er is geen parlement van het hele Koninkrijk. Nu kun je alleen als gevolmachtigde minister van Aruba, Curaçao en Sint-Maarten meepraten. Maar D66 vindt dat ook zij stemrecht moeten hebben als de Tweede Kamer onderwerpen behandelt die de eilanden rechtstreeks aangaan.”

En een Caribisch Kamerlid?

“Dat is geen luxe, maar noodzaak. Er zijn ontzettend veel Caribische mensen in Nederland en die vinden het ook belangrijk om zich gerepresenteerd te zien als het gaat over wonen, werkgelegenheid en stages. We hebben net een toeslagenaffaire gehad, waar blijkt dat meer dan 8.000 mensen een Caribisch achtergrond hebben!”

In het bedrijfsleven is zo’n ervaring als diplomaat in Den Haag aantrekkelijk. En toch kiest u opnieuw voor de politiek. Waarom?

“Het algemeen belang. Het begon als student met een onderzoek op Sint-Maarten en daarna als topambtenaar. Pas in 2016 ging ik de politiek in.”

Wat wilt u als eerste aanpakken als u Kamerlid wordt?

“Kansenongelijkheid in het onderwijs. Er is een alarmerend rapport van de Ombudsman over Caribische studenten. Zij worden zwaar geraakt door het huidige beleid en de politieke keuzes.”

Maar wordt u nou een Caribisch of Nederlands Kamerlid?

“Een Nederlands Kamerlid, natuurlijk. Nederland anno 2021 is zó multicultureel dat het vanzelfsprekend is dat de Caribische component ook een mooi en belangrijke plek heeft.”

  • De verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn op 15, 16 en 17 maart 2021. Bekijk zelf het partijprogramma van D66 voor hun standpunten over de Cariben.
  • Op de hoogte blijven over wat andere kandidaten te vertellen hebben? Abonneer dan net als andere lezers op de wekelijkse nieuwsbrief van Caribisch Netwerk (NTR).

The post D66-kandidaat Jorien Wuite: ‘Een Caribisch Kamerlid is geen luxe, maar een noodzaak’ first appeared on Caribisch Netwerk.

Vaccin tegen corona: ook voor ongedocumenteerden op Bonaire

19 februari 2021 - 12:44am

KRALENDIJK- Ongedocumenteerden op Bonaire komen ook in aanmerking voor het coronavaccin. Tenminste, dat belooft gedeputeerde (wethouder) Nina den Heyer.

De eerste lading vaccins die begin deze week arriveerde, is voldoende voor 2000 mensen en zorgpersoneel komt eerst aan de beurt. Vanaf maandag 22 februari wordt het zorgpersoneel van Fundashon Mariadal ingeënt.

“Voorbereidingen zijn in volle gang en alles loopt op schema”, verzekerd Den Heyer. Vanaf 1 maart start de vaccinatie van de groep 60-plussers waaronder ook ongedocumenteerden van deze leeftijd. “Er wordt geen onderscheid gemaakt, iedereen wordt opgeroepen. Informatie zal ook in het Spaans beschikbaar zijn”, aldus Den Heyer, die over Sociale Zaken gaat.

Uitvoering
Huisartsen Bernabela en Castro verlenen medische zorg aan ongedocumenteerden op verzoek van Caritas, een organisatie die migranten zonder verblijfspapieren helpt. Dit doen ze op vrijwillige basis omdat deze groep zich niet kan verzekeren voor ziektekosten en komt dan ook moeilijk aan medische zorg. “Ik help uit solidiariteitsplicht”, zo zegt dokter Bernabela. Zij heeft contact met verschillende personen zonder verblijfspapieren en staat bekend als vertrouwenspersoon onder deze groep.

Het zorgpersoneel wordt bij het ziekenhuis, Fundashon Mariadal ingeënt. De rest van de bevolking wordt bij een sportcomplex in Playa of Fundashon Cocari in Rincón ingeënt.

“De registratie van ongedocumenteerden voor een vaccin gebeurt bij de praktijk van dokter Bernabela”, zegt pastoor Ivan Perez-Gomez van Caritas. Het is niet duidelijk of deze praktijk ook de prikplek is voor ongedocumenteerden.

‘Er moet wel een protocol getekend worden volgens de richtlijnen van internationale mensenrechten’

Volgens Perez-Gomez is het uitvoeringsplan voor de vaccinatie van ongedocumenteerden gereed. Het is een samenwerking tussen Caritas en de lokale overheid en wordt gecoördineerd door de afdeling Publieke Gezondheid. “Er moet wel een protocol getekend worden volgens de richtlijnen van internationale mensenrechten”, zegt hij.

Zorgeloos prikken
Het wantrouwen ten opzichte van overheidsinstanties onder de groep ongedocumenteerden is groot. Uit angst te worden uitgezet zullen veel ongedocumenteerden zich niet melden om gevaccineerd te worden.
Door de registratie bij dokter Bernabela te laten plaatsvinden, kan dit geruststellend zijn voor deze kwetsbare groep.

Voor Den Heyer is het belangrijk dat vooral mensen in risicogroepen de kans krijgen om te prikken. “Onder de ongedocumenteerde personen op Bonaire zijn ook ouderen en medisch kwetsbare mensen. We willen juist dat eenieder die zich wil laten vaccineren dit zorgeloos kan doen.”

Den Heyer verzekert dat de personen zonder verblijfspapieren die zich registreren voor een prik niet vervolgd zullen worden. “De gegevens die in het registratiesysteem terechtkomen worden niet voor andere doeleinden gebruikt.”

Ongedocumenteerden op Bonaire extra kwetsbaar door coronacrisis

Een groot deel zit zonder werk en loopt een groot risico om uitgebuit te worden. Dit zegt pastoor Ivan Perez Gomez van Caritas, een organisatie die migranten zonder verblijfspapieren op Bonaire helpt. Lees hier meer.

The post Vaccin tegen corona: ook voor ongedocumenteerden op Bonaire first appeared on Caribisch Netwerk.

Eersten gevaccineerd op Aruba: ‘Het zal niet makkelijk zijn om groepsimmuniteit te krijgen’

17 februari 2021 - 1:55pm

ORANJESTAD – “Ik voel mij nog steeds goed en hoop dat het ook goed blijft gaan. Ik heb als één van de eersten het vaccin genomen omdat ik tot de hoge risicogroep van 60 plus behoor en ook als huisarts, dus een frontliner ben”, zegt Kelvin Cayama-Perez, nadat hij zojuist als eerste op Aruba de coronaprik heeft gekregen.

Tekst gaat verder onder de video

Door Sharina Henriquez

Na anderhalve maand langer moeten wachten, kreeg Aruba dinsdag de eerste lading coronavaccins (BioNTech/Pfizer) uit en van Nederland; 11.700 in totaal, een paar honderd minder dan de lokale overheid eerder zei te krijgen. Aruba is van de zes Nederlands-Caribische eilanden de eerste die (woensdag) is begonnen met vaccineren. Het eiland is relatief het zwaarst getroffen met meer dan 7500 positieve gevallen en 69 doden sinds de coronacrisis aanving.

De eerste vaccins worden gegeven aan zorgpersoneel en ook bekende Arubanen (totaal 12) in één van de vier prikposten. Zoals aan mediapersoonlijkheid Jacqueline Wernet. Ze is herstellende van kanker en zegt over mogelijke bijwerkingen van het vaccin: “Ik heb chemotherapie gehad en dat had heel veel bijwerkingen. Vergeleken met dit, heb ik iets veel ergers moeten doorstaan. In plaats van te concentreren op het negatieve gedeelte, denk ik dat we op het positieve van dit vaccin moeten concentreren.”

Minister Oduber tussen de media, knoopt zijn jas dicht – foto: Sharina Henriquez

De vraag is echter of deze mediacampagne met bekende Arubanen maar ook de informatiecampagnes van de overheid, de twijfelaars over de streep gaan trekken. Om groepsimmuniteit te bereiken, moeten 85 duizend mensen zijn gevaccineerd, zegt gezondheidsminister Dangui Oduber. Tot nu toe hebben zo’n 11 duizend mensen zich geregistreerd om het vaccin te willen krijgen. Het streven is om 800 prikken per dag te zetten, zegt hij.

“Het zal niet gemakkeijk zijn om het aantal van 85 duizend te bereiken. We moeten realistisch zijn en eerlijk blijven. Maar het is het doel en ook wat we willen bereiken om deze pandemie achter de rug te hebben.”

‘Ophitserij’
Of de overheid genoeg informatie heeft gegeven aan de bevolking? “Wel, we doen ons best. Er zal ook een brochure bij elk huishouden worden bezorgd. Waarin staat wat in het vaccin zit, wat de voordelen zijn en mogelijke bijwerkingen.”

Over mensen die zeggen het vaccin niet te willen nemen, wat nog best een groot aantal is, zegt de minister: “We respecteren ieders mening. Maar onze boodschap aan hen is ook: als jij het vaccin niet wilt nemen, sta anderen die het wél willen nemen dan niet in de weg.” Volgens Oduber is er namelijk behoorlijk wat ‘ophitserij’ tegen mensen die zeggen het vaccin te nemen.

“Het is niet de bedoeling om verdeeldheid tecreëren. We hebben juist eenheid nodig. Want alleen samen kunnen we groepsimmuniteit bereiken.”

De vaccinatie in het ziekenhuis – foto: Horacio Oduber Hospital

In het Horacio Oduber-ziekenhuis zijn ook de eerste zorgwerkers (7) gevaccineerd. Het ziekenhuis meldt verder dat er 591 collega’s zich hebben geregistreerd en de vaccinatie van zorgpersoneel aankomende vrijdag verder gaat. Op Bonaire kwamen de vaccins ook op dinsdag aan en het is genoeg om 2000 personen de eerste prik te geven, informeert de lokale overheid. Inmiddels zijn ook 19 duizend vaccins op Curaçao aangekomen en vertelt de regering daar deze donderdag hoe de uitrol gaat.

Vrijdag moeten de vaccins op de bovenwindse eilanden arriveren. Het plan voor Sint-Eustatius en Saba is, dat de hele bevolking in één keer met het Moderna-vaccin wordt gevaccineerd. Nederland stuurt de komende maanden 341.300 vaccins naar de eilanden. Aruba verwacht de tweede lading van eveneens 11.700 vaccins rond 6 maart.

The post Eersten gevaccineerd op Aruba: ‘Het zal niet makkelijk zijn om groepsimmuniteit te krijgen’ first appeared on Caribisch Netwerk.

Ombudsman: ‘terughoudendheid bij klachten over politie; het kan je buurman zijn’

15 februari 2021 - 11:05pm

KRALENDIJK – Hoewel het over het algemeen de goede kant op gaat met de klachtenbehandeling bij Korps Politie Caribisch Nederland (KPCN), is er ruimte voor verbetering. Dat blijkt uit onderzoek van de Nationale ombudsman. “Dat is traagheid zowel op de eilanden als in Nederland,” vertelt Reinier van Zutphen.

De kleinschaligheid op de eilanden zorgt wel voor een verschil. De ombudsman hoort met enige regelmaat dat mensen toch liever geen klacht indienen, omdat ze niet weten hoe dit uitpakt. “In Nederland ken je de mensen over wie je klaagt niet. Op Bonaire kan het je buurman zijn, of iemand met wie je vroeger op voetbal hebt gezeten.”

Het onderzoek maakte deel uit van een reeks onderzoeken bij grote instanties. De ombudsman en de Raad voor Rechtshandhaving deden al eerder onderzoek naar klachtafhandeling bij de politie. “Wij moesten kijken of er sindsdien voortgang was gemaakt.”

Regeling en bezetting nog steeds niet in orde
Dat bleek op sommige punten tegen te vallen. “4 jaar geleden moest er al een goede regeling en meer bezetting komen, maar er zijn nog niet veel stappen gezet.” Zo is er momenteel nog steeds maar één persoon verantwoordelijk voor de klachtenbehandeling. “Wat als die ziek is of met vakantie?”

Korpschef Jose Rosales laat in een reactie weten: “Klachtenbehandeling draagt hoge prioriteit, maar de vele ontwikkelingen in het korps maakt dat er prioriteiten gesteld moeten worden, waardoor deze punten iets vertraagd zijn.”

Politie moet meer openstaan voor klachten
Belangrijk was volgens van Zutphen ook dat de politie nog meer open moest staan voor klachten. “Dat wilden we verder versterken. Over het algemeen vinden overheden het niet leuk als er geklaagd wordt.”

Volgens Korpschef Jose Rosales zien ze bij de politie zeker het belang in van feedback. “Elke klacht is voor ons een kans om onze hulpverlening te versterken. Dit delen wij ook met de burger.”

Mensen terughoudend met indienen klachten
De aanbevelingen aan de politie op Bonaire verschillen volgens van Zutphen niet zoveel van die aan de politie in Nederland. “Veel klachten zijn hetzelfde; ‘Ik heb een klacht ingediend, maar nog niks gehoord’, de klassieke non response.” De Ombudsman verwacht dat de professionalisering ervoor zal zorgen dat er straks meer klachten binnenkomen.

Volgens Rosales proberen ze het indienen van klachten al te motiveren. “Wij geven steeds vaker bij geschillen aan dat er een mogelijkheid bestaat om klachten in te dienen.”

Blijvende controle en brievenbus voor klachten
Van Zutphen is hoopvol gestemd over de toekomst, maar blijft de voortgang wel in de gaten houden. “Elke keer dat ik op Bonaire ben, zal ik controleren hoe het ermee staat.” Over een halfjaar moeten de korpschef en de minister van Justitie in Nederland een schriftelijke reactie geven. “Met wat ze gaan doen, of al hebben gedaan met de aanbevelingen.”

‘Een brievenbus voor klachten, hoe simpel ook, zorgt voor laagdrempeligheid

Een van de dingen die ontbrak, was een brievenbus om klachten in te leveren. “Die laagdrempeligheid, hoe simpel ook, is belangrijk.” Volgens Rosales hangt de brievenbus er al enige tijd en komt deze ook op Saba en Sint-Eustatius zo snel mogelijk. “De brievenbus heeft op Bonaire zeker al geholpen. Digitalisering is de volgende stap.”

The post Ombudsman: ‘terughoudendheid bij klachten over politie; het kan je buurman zijn’ first appeared on Caribisch Netwerk.

Ouderen over de verkiezingen: ‘Politici, denk ook aan de ouderen’

12 februari 2021 - 2:31pm

WILLEMSTAD – “Ik voel me voor de gek gehouden, al bijna 50 jaar lang”, vertelt de heer Panneflek, een gepensioneerde man van achter in de zeventig, vanuit een ouderentehuis op Curaçao.

“De politici van tegenwoordig hebben geen geweten. Vroeger dachten ze wel eens aan je, ze stopten niet alles in hun eigen zak maar dachten ook aan het volk. Het lijkt alsof dat nu niet meer zo is.”

Tekst gaat verder onder de video

Door Kim Hendriksen

Een groepje ouderen zit in de bezoekruimte van ouderenpension ‘Birgen di Rosario’. Ze praten onderling over de aankomende verkiezingen. Ze zijn het er gezamenlijk over eens, ze hebben weinig vertrouwen in de huidige politiek en kijken met argusogen naar de komende verkiezingen.

“We zouden graag zien dat de politiek ook voor de ouderen opkomt, want het ziet er niet rooskleurig uit voor ons op het moment. De hoogte van ons pensioen is niet genoeg. Alles is de afgelopen tijd duurder geworden maar we ontvangen nog steeds hetzelfde bedrag als jaren geleden”, vertelt de heer Wawoo. “Maar de salarissen van de politici gaan wel steeds omhoog”, valt de heer Panneflek hem bij.

“Vroeger, als onze salarissen moesten stijgen werd er eindeloos over gediscussieerd, maar tegenwoordig wordt dit voor de politici zelf binnen een dag geregeld. Iedereen tekent gelijk voor. Niemand is tegen. Raar hè”, aldus Panneflek.

Over het algemeen zouden deze mannen graag zien dat hun pensioen omhooggaat. Ze vinden dat ze te weinig geld overhouden, als alle vaste lasten hiervan zijn afgetrokken. “En er wordt niet gedacht aan het pensioen voor de ouderen. Wij zouden ook graag iets in onze portemonnee willen hebben”, aldus de heer Vis.

19 maart gaat Curaçao weer naar de stembus. Dan vinden de verkiezingen plaats voor de Staten van Curaçao.

The post Ouderen over de verkiezingen: ‘Politici, denk ook aan de ouderen’ first appeared on Caribisch Netwerk.

8000 inmiddels geregistreerd, 12 duizend coronavaccins op komst

12 februari 2021 - 1:10am

ORANJESTAD – Rond de 8000 mensen hebben zich inmiddels geregistreerd om het coronavaccin te krijgen, zegt Directie Volksgezondheid. De eerste vaccins, iets meer dan 12 duizend, komen volgende week op Aruba.

“Waarom ik kom registreren? Kijk, een vaccin is altijd goed. Er is veel discussie, commentaar op Facebook. Ik heb veel dingen gehoord, maar ik denk niet dat ze een vaccin maken om mensen te doden”, zegt de 71-jarige Luis Croes in de MFA (soort gemeentehuis) van Paradera donderdagochtend.

Het is heel rustig en de drie medewerkers van Volksgezondheid hebben alle tijd om een handjevol mensen te helpen. De overheid wil het liefst dat mensen zich via de corona-app (Aruba Health App) registreren of via een online formulier. Dus als je komt, dan krijg je toch eerst weer de vraag of je een smartphone hebt en de app wil downloaden. Weigeren vanwege bijvoorbeeld privacyredenen mag trouwens wel. Je moet dan op een papiertje je persoonlijke gegevens invullen die de medewerkers erna overtikken in het online formulier. Vervolgens moet de aanvrager negen gezondheidsvragen beantwoorden die vooral over allergieën en aandoeningen gaan.

Wie ergens ja invult, mag alleen registreren als eerder overleg is geweest met de huisarts of specialist over mogelijke gevolgen vanwege al bestaande aandoeningen. De Arubaanse specialistenpraktijk voor intern geneeskunde adviseert bijvoorbeeld aan al haar patiënten om het vaccin te nemen. Maar hoe groot de vaccinatiebereidheid is onder de Arubaanse bevolking is nog moeilijk aan te geven.

‘Ik had gedacht dat het wel drukker zou zijn’ – Arubaan Luis Croes

De registratie is open sinds 1 februari en op de social media worden de discussies sindsdien feller en gepolitiseerd. Een bekende artiest die normaal in deze periode vooral zijn brood verdient aan de carnaval (afgelast door corona) maar nu hamburgers bakt voor extra inkomsten, beklaagt zich dat zijn standpunt van pro-vaccin gevolgen heeft. Vaste klanten betichten hem van het veranderen van politieke kleur en kopen zijn hamburgers niet meer, zegt hij.

“Kijk, bijwerkingen kan je altijd krijgen. Ook als je pillen neemt, weet je niet wat die met je doen. Maar ik moedig toch iedereen aan om het vaccin te nemen. Vooral ouderen. Jammer dat het zo rustig is. Ik had wel gedacht dat het hier drukker zou zijn, zoals wanneer mensen hun nummerplaten moeten komen betalen of hun telefoon”, zegt Croes.

Even later komt een vrouw binnen die zich laat helpen met het invullen van de app. “Ik had het zelf kunnen invullen. Maar ik woon hier om de hoek en er is bijna niemand dus dit is wel zo makkelijk. Ik wil het vaccin voor mijn veiligheid en omdat ik wil reizen. Want mijn kinderen wonen allemaal in Nederland.”

De uitleg die ze kreeg, was snel en goed, zegt ze. “Ze hebben ook gezegd dat ik het heel snel zal krijgen want ik ben al 76 en dan ga ik in de eerste groep. Ik wil in mei naar Nederland. Dus daarom is het goed dat het snel gaat, hahaha.”

Ongedocumenteerden
Volksgezondheid kan nog geen details geven over wie zich al hebben geregistreerd: dus van welke leeftijd, sexe of bijvoorbeeld ongedocumenteerden. In een persbericht van 7 februari informeert de directie trouwens dat ongedocumenteerden zich bij de vluchtelingen- en immigrantenorganisatie HIAS moeten registreren en ook het Rode Kruis wordt daarbij genoemd.

Maar bij het navragen vandaag over hoeveel zich inmiddels hebben gemeld, zeggen beide instanties dat zij helemaal niet registreren. Het enige dat zij zeggen met de overheid afgesproken te hebben, is dat zij ongedocumenteerderen informeren en doorverwijzen naar de verschillende MFA’s voor de registratie.

Aruba heeft een populatie van meer dan 110 duizend en naar schatting 15 duizend ongedocumenteerden van wie de meeste Venezolanen. De overheid hoopt op een vaccinatiegraad van 80 procent om snel groepsimmuniteit te bereiken. Of dat voldoende is- omdat het vaccin niet 100 procent beschermt en het effect na een half jaar is uitgewerkt- moet echter nog gemeten worden.

The post 8000 inmiddels geregistreerd, 12 duizend coronavaccins op komst first appeared on Caribisch Netwerk.

Hoog drinkwatertarief op Bonaire: ‘aanpakken zoals op Texel’

10 februari 2021 - 4:00pm

KRALENDIJK – Hoewel er positieve ontwikkelingen zijn rondom de productie van drinkwater, is de prijs nog altijd te hoog. Dat blijkt uit een rapport over het beleid van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, dat onlangs naar de Tweede Kamer is gestuurd.

De gemeente Bonaire heeft al eerder aangegeven dat de drinkwatertarieven hetzelfde moeten worden als die in Europees Nederland. “Daar is wel subsidie voor nodig en dat zou betaald kunnen worden uit overheidsgeld. Op Texel gebeurt dit ook”, stelt een woordvoerder namens het bestuurscollege.

Het is niet de eerste keer dat dit probleem wordt aangekaart; in 2018 werd er ook een kamerbrief over gestuurd. Waarom is de waterprijs nog steeds te hoog?

Kostbaar productieproces

“Door gebrek aan zoetwaterbronnen moet drinkwater uit zeewater worden gemaakt. Dit is een duur proces”, laat Water- en Energiebedrijf Bonaire (WEB) in een reactie weten. Daarnaast is Bonaire klein, waardoor de kosten over relatief weinig mensen moeten worden verdeeld. “Hier komt bij dat de (minimum) inkomens relatief laag zijn ten opzichte van Europees Nederland”, aldus het bestuurscollege.

In de kamerbrief destijds werd het onderliggend probleem al aangekaart; de betaalbaarheid van het drinkwater moest kunnen worden getoetst en partijen werden opgeroepen de problematiek gezamenlijk op te pakken.

Inzet voor betaalbaar drinkwater
Wat precies een betaalbaar tarief is, is nog niet bepaald, maar de betrokken partijen laten weten zich al lange tijd in te zetten om de situatie te verbeteren. Zo wordt er bijvoorbeeld een nieuwe wetgeving geïntroduceerd waardoor WEB zowel op kwaliteit als op kosten wordt gereguleerd.

Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat verleent op hun beurt subsidies om het water toegankelijk te houden. Vanwege corona is deze subsidie verhoogd. Momenteel doen ze onderzoek naar de betaalbaarheid van drinkwatertarieven. “Vanzelfsprekend zijn de gemeente Bonaire en WEB daar ook bij betrokken,” laat het ministerie in een reactie weten. De resultaten hiervan worden half 2021 verwacht.

Een betaalbaar tarief bepalen
Daarnaast zal er gezamenlijk moeten worden bepaald wat een betaalbaar tarief is. “Er moeten duidelijke richtlijnen komen tussen het ministerie I&W en de gemeente Bonaire. Hierbij is ook de rol van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid belangrijk met het bepalen van de bestaansminima,” aldus de woordvoerder van het bestuurscollege.

“Wij bepalen natuurlijk niet die prijzen van voorzieningen, maar het minimumloon en de uitkeringen moeten natuurlijk wel in relatie staan met de kosten van leven”, vertelt de woordvoerder van SZW. “Over die samenhang is constant overleg met de verschillende ministeries. Het heeft bijvoorbeeld niet zoveel zin om de uitkeringen te verhogen, terwijl de voorzieningen ook duurder worden.”

Positieve ontwikkelingen
Hoewel de waterprijs een heikel punt is, belicht het rapport ook positieve ontwikkelingen. Zo is WEB bezig met het in eigen handen nemen van de drinkwaterproductie. “Omdat dat op lange termijn een gunstig effect heeft voor het eiland,” zegt Ko Hendriks van WEB. De waterfabrieken daarvoor moeten dit jaar klaar zijn.

Verder worden er gesprekken gevoerd met verschillende stakeholders over het beschikbaar stellen van irrigatiewater. “De irrigatieleiding wordt momenteel gerepareerd. Daarna kan het gezuiverde water worden aangeboden aan resorts die dat gebruiken voor hun tuinen,” vertelt Hendriks. Kunukerus (boeren) kunnen op dit moment zelf bij LVV irrigatiewater ophalen.

The post Hoog drinkwatertarief op Bonaire: ‘aanpakken zoals op Texel’ first appeared on Caribisch Netwerk.