Feed-aggregator

Meeste Curaçaose studenten keren niet terug door Nederlandse coronagolf

Caribisch Netwerk - 26 oktober 2020 - 8:01pm

WILLEMSTAD – “De situatie is hier kritiek, veel erger ja dan thuis. Je moet hier echt overal een mondkapje op en meer rekening houden met sociale afstand. Het is een grote verandering, maar toch vind ik het niet zo’n groot probleem. Ik ga niet terug.”

Eerstejaars Jade Bernadina studeert pedagogiek aan de Haagse Hogeschool en behoort tot de groep zogeheten bursalen die elk jaar vanuit Curaçao naar Nederland gaat om te studeren. De tweede coronagolf treft ook deze jongeren. Maar volgens Bernadina blijven de meesten toch, ook al moeten ze de lessen thuis via de computer volgen.

student Jade Bernadina – eigen foto

‘Ik ken een meisje dat school niet leuk vindt en teruggaat. Ze wil wel weer volgend jaar naar Nederland komen. Maar de anderen waarmee ik vanuit Curaçao ben gekomen, die blijven allemaal. Ik ook, want ik ben gekomen met een doel en dat wil ik eerst bereiken.”

Bernadina vond het wel een beetje jammer dat ze als eerstejaars niet naar school kan om kennis te maken en de lessen te volgen. “Op Curacao kreeg ik nog fysiek les dus dat is nu wel wennen dat alles online gaat. Het is moeilijker om thuis ook je aandacht bij te houden. Maar ik ben al gewend en zo’n groot probleem is het ook niet.”

‘Het is jammer dat je niet naar school kan, maar zo’n groot probleem is het ook niet’ – student Jade Bernadina

studenten op de Universiteit van Curaçao -foto: eigen archief

De Universiteit van Curaçao had verwacht dat door de pandemie er meer jongeren zouden blijven en kiezen om op het eiland een opleiding te gaan volgen. Maar het aantal inschrijvingen is vergelijkbaar met vorig jaar, vertelt rector Francis de Lanoy. Wat ze wel regelmatig krijgen, is aanvragen van studenten om hun studie aan de Curaçaose universiteit voor te zetten.

“Dat kan, er bestaat al een regeling in het Koninkrijk. Studenten kunnen wisselen maar dan moeten ze een studie volgen aan een door NVO-geaccrediteerde opleiding. Ik raad ze wel aan hun semester af te maken en de vakken te halen.”

Sidney Justiana van SSC -foto: Dulce Koopman

‘We houden een enquête hoe ze het ervaren’ – Sidney Justiana van SSC

Stichting Studiefinanciering Curacao (SSC) informeert dat er dit jaar maar 10 studenten minder naar Nederland zijn afgereisd vergeleken met vorig jaar. Interim-directeur Sidney Justiana zegt niet de indruk te hebben dat de studenten het nu zo moeilijk hebben in Nederland dat ze massaal terug willen.

“Er zijn er altijd met heimwee maar niet meer dan voorgaande jaren. We houden wel een enquête onder de studenten over hoe ze het ervaren, wat ze van de begeleiding vinden, etc. Binnenkort komen de resultaten.”

‘Op de eilanden hadden ze meer vrijheid, nu is het echt binnenblijven’ -Miraila Bernadina- Theodora, Virtual Youth Support

Miraila Bernadina- Theodora van Virtual Youth Support – foto: Dulce Koopman

Miraila Bernadina-Theodora, directeur van Virtual Youth Support die jongeren van de Caribisch-Nederlandse eilanden begeleidt, zegt dat de studenten wel meer gefrustreerd zijn in Nederland. “Op de eilanden hadden ze toch meer vrijheid en nu is het oppassen en binnenblijven. Het wordt nu ook kouder dus dan zitten ze nog meer opgesloten.”

Het online les volgen vergt volgens haar ook een veel grotere discipline. “Ik geef zelf ook les en niemand weet wat achter die camera gebeurt. De controle is er niet meer en die moet er wel komen, op een andere manier. Vooral voor de jongeren van de eilanden. Ik adviseer ze verder: doe alsof je elke dag van 9 tot 5 naar werk gaat. Ook al begint je online les pas ‘s middags.”

Ontslagen minister: ‘werkelijke reden is mijn gevecht tegen corruptie’

Caribisch Netwerk - 25 oktober 2020 - 3:00pm

ORANJESTAD – “Mensen van buiten proberen de corruptieonderzoeken te beïnvloeden en te stoppen. Zoals mijn voorganger en ook mensen in en om partij POR. Daartegen vocht ik maar ben ik vervolgens als moeilijk mee te werken bestempeld. Dat is de werkelijke reden van mijn ontslag door de ministerraad.”

Dat zegt Marisol Lopez-Tromp nadat ze afgelopen donderdag is ontslagen als minister van ruimtelijke ontwikkeling, infrastructuur en milieu. Vanwege een ‘onwerkbare situatie’ aldus de Arubaanse premier Evelyn Wever-Croes (MEP). “Ze zorgde voor instabiliteit in het kabinet, en zaaide twijfel bij het publiek over ons beleid. Dat kunnen we er nu in een crisis niet bij hebben.”

Opvallend is dat de premier die voortdurend zegt het heel druk te hebben met het leiden van het land in de coronacrisis, de portefeuille van Lopez-Tromp overneemt. In plaats dat het ministerschap opnieuw door POR wordt ingevuld. Deze partij heeft twee zetels in het parlement en vormt samen met MEP en RED de regeringscoalitie.

‘We hebben haar geholpen te vertrekken’ – premier Evelyn Wever-Croes

“We zullen dit in het coalitieberaad bespreken”, aldus Wever-Croes op vragen wanneer ze de portefeuille weer overdraagt en of ze nog vertrouwen heeft dat POR een betrouwbare kandidaat kan leveren. Lopez-Tromp volgde namelijk Otmar Oduber op die officieel vanwege gezondheidsredenen opstapte, maar al snel betrokken bleek bij de grote corruptiezaak Flamingo. Het gaat om gesjoemel met overheidsterreinen.

“Ongewoon” , noemt Lopez-Tromp, “dat het ministerschap nu naar MEP gaat blijkbaar. Het is niet normaal dat POR-partijleider Andin Bikker dit zonder uitleg rustig laat gaan. Ik had al meerdere keren zo’n gevoel gehad dat dit zou gebeuren.” Bikker die justitie-minister is, heeft tot op heden niet gereageerd. Lopez-Tromp is overigens al in juni geroyeerd van de partij die toen het vertrouwen in haar opzegde.

Het is daarom ook dat premier Wever-Croes nu zegt in haar verklaring over het ontslag van Lopez-Tromp: “We hebben haar geholpen om te vertrekken. Want het leek alsof we de afgelopen tijd met vier partijen reageerden: MEP, POR, RED en Marisol Lopez-Tromp. Nergens in de politiek, ook niet op de andere eilanden, in Nederland, blijft een minister aan als de eigen fractie het vertrouwen in opzegt. Dan stap je normaal zelf op.”

Parlement ‘mank’
Sinds juni werd ook duidelijk dat de POR-fractie in het parlement grote steun kreeg van de MEP-fractie tegen Lopez-Tromp. Helemaal toen op 15 oktober tijdens een debat over speervissen, niet POR maar MEP ineens met een motie van wantrouwen kwam tegen de minister.

De gele fractie rekende echter niet op het protest van coalitiefractie RED. Parlementsvoorzitter Ady Thijsen (MEP) negeerde tijdens deze vergadering verschillende parlementsregels. Een meerderheid in het parlement zegt dat de motie illegaal is, tegen de grondwet.

Het leidde de afgelopen week tot flinke discussie en verdere imagoschade voor het parlement en de voorzitter. Vele Arubanen hebben al weinig vertrouwen in het parlement. In plaats van de regering te controleren, zien ze het parlement nu meer dan ooit als een verlengstuk.

Lopez-Tromp, die zelf parlementsvoorzitter is geweest, zegt ook heel teleurgesteld te zijn in het parlement. “Dit is niet alleen voor Aruba slecht, maar ook erbuiten. Dat ons koninkrijk getuige moest zijn van zo’n manke, ondemocratische werkwijze. Het kan nu ook een andere minister overkomen, en dat straks het parlement je met 3-0 weg stemt in plaats van de meerderheid.”

Maanden van onrust in coalitie

Al snel nadat Marisol Lopez-Tromp het ministerschap van partijgenoot/-leider Otmar Oduber overneemt, beginnen de problemen. Ze heeft duidelijk een ander beleid. Maar het gaat vooral mis als ze een einde maakt aan politieke benoemingen en ook bevriende bedrijven van haar voorganger. Andin Bikker die het partijleiderschap op zich heeft genomen na het vertrek van Oduber, eist dat Lopez-Tromp opstapt.

Het conflict brengt ook het kabinet in problemen. De premier bemiddelt, maar in het parlement blijft POR gesteund door MEP proberen om Lopez-Tromp naar huis te sturen.
Uiteindelijk moet ze opstappen doordat bijna de hele ministerraad het vertrouwen in haar opzegt en de coalitiemeerderheid in het parlement het ontslag steunt.

Tolk gebarentaal live bij persconferentie Bonaire: ‘eerste stap naar gelijkheid’

Caribisch Netwerk - 23 oktober 2020 - 3:36pm

KRALENDIJK– Bij de persconferentie over de coronamaatregelen op Bonaire was deze week voor het eerst een tolk gebarentaal te zien. “Ik ben heel erg blij dat Bonaire de schouders eronder heeft gezet om dit voor elkaar te krijgen. De eerste stap naar gelijkheid is gezet”, zegt tolk Esther de Veer.

Maxima is één van de dove mensen waar De Veer voor tolkt. Ze heeft de persconferentie
gezien en zegt nu te begrijpen dat het versoepelen van de maatregelen tijd nodig heeft.

De Veer heeft eerder persconferenties over corona vertolkt, maar dit werd toen niet live uitgezonden. Ze tolkt nu nog vanuit het Nederlands, maar hoopt uiteindelijk ook het Papiaments direct te kunnen vertolken. “Daar krijg ik veel vragen over. Voor nu is dat live nog even niet te doen, maar daar streef ik wel naar.”

Natalia de Grijze krijgt niet alle info mee/Marit Severijnse

Voor doven en slechthorende is het moeilijk om op de hoogte te blijven op Bonaire. Bekijk onze eerdere reportage hierover: Doven Bonaire missen vooral in crisistijd belangrijke informatie

De Nederlandse gebarentaal werd op 13 oktober als officiële taal erkend. “Dat was een heel groot ding. Het lijkt een beetje op de erkenning van het Papiamentu; na jaren lobbyen, zoeken, vragen, werd er een klap op gegeven,” vertelt Esther.

Gebarentaal erkent als taal; wat betekent dit voor Bonaire?

Door deze erkenning kunnen er meer voorzieningen komen voor de dovengemeenschap. Al is het volgens de tolk te vroeg om te zeggen wat dit voor Bonaire betekent. “In Nederland zijn ze nog maar net bezig met de eerste stappen, maar ik ga hierover binnenkort met ze in gesprek. Nederland is benieuwd naar de situatie en wat hier beter kan. Dat is natuurlijk goed nieuws.”

Enorme opkomst verkiezing Statia: PLP absolute winnaar met drie zetels

Caribisch Netwerk - 22 oktober 2020 - 7:29am

ORANJESTAD – Progressive Labour Partij (PLP) heeft de verkiezingen voor de eerste eilandsraad sinds het Nederlands ingrijpen in 2018, gewonnen. Maar de werkelijke winnaar blijkt het volk van Sint-Eustatius dat massaal kwam opdagen: 1.617 mensen brachten een stem uit, een opkomstpercentage van maar liefst 76,93 procent.

Tekst gaat verder onder de video

Door Urisha Blake

Rechelline Leerdam, lijsttrekker PLP – foto: Urisha Blake

“Deze resultaten zijn echt bevrijdend. Iedereen heeft zo hard gewerkt. Dit betekent dat onze boodschap overal is geland. En de mensen van Statia dus heel goed weten wat we willen bereiken voor Statia en onze plannen zijn”, aldus een tevreden PLP-lijsttrekker Rechelline Leerdam. Lijstduwer Clyde van Putten kreeg 171 voorkeursstemmen en daarmee ook het hoogste aantal in deze verkiezingen.

De resultaten worden vrijdag officieel, maar zoals nu bekend heeft de partij met 815 stemmen, 3 van de 5 zetels in de wacht gesleept. Dat is 1 zetel meer dan bij de laatste eilandsraadverkiezingen in 2015.

Bezorgdheid in Den Haag na uitslag
Veel macht hebben de raadsleden nog niet, omdat de Nederlandse regering de komende jaren stap voor stap het bestuur wil overdragen. “In politiek Den Haag was de vurige hoop dat PLP niet de grootste zou worden. De vrees is dat er straks weer geruzie komt”, zegt politiek verslaggever John Samson.

“Het kabinet maakte grote beloftes bij de bestuursovername. Twee jaar later zou die amper zijn waargemaakt is de veelgehoorde kritiek van stemmers.”

Democratic Party (DP), de Nederland-gezinde partij, krijgt met 647 stemmen 2 zetels. Koos Sneek is teleurgesteld. “Ik had wel verwacht dat we zouden winnen. Dat is helaas niet het geval.”

‘Het wordt een uitdaging in de eilandsraad: de verschillen zijn te groot tussen PLP en DP’ – Koos Sneek van DP

Komt er een samenwerking met winnaar PLP? “Ik denk dat het een uitdaging wordt. De verschillen zijn te groot. De ideeën die de PLP op nahoudt zijn duidelijk niet die DP voorstaat. Dus ik weet nou niet goed hoe dat in de praktijk gaat uitpakken.”

Koos Sneek van DP – foto: Urisha Blake

De verkiezingen verliepen ondanks de coronasituatie ‘zonder incidenten’, vertelt waarnemend regeringscommissaris Alida Francis iets na middernacht. “We hoopten dat iedereen verspreid over de dag zou komen om zo ook besmettingen te voorkomen. En dat is gelukt. Dat de opkomst zo hoog zou zijn, dat hadden we niet verwacht.”

‘Hoge opkomst heel opmerkelijk – Marnix van Rij, regeringscommissaris’

Regeringscommissaris Marnix van Rij is zichtbaar blij als hij tegen half 1 de voorlopige uitslag bekendmaakt. “1617 mensen kwamen stemmen en dat is heel hoog gezien de Covid-situatie. Het is bovendien 12 procent hoger dan in 2015 bij de laatste eilandsraadverkiezingen. En van de verkiezingswaarnemers heb ik begrepen dat het ook hoger (zo’n 10 procent) is dan bij verkiezingen onlangs gehouden op andere Caribische eilanden, zoals in Jamaica. Dat is heel opmerkelijk.”

Marnix van Rij maakt de voorlopige uitslag bekend in de Lions Den

Francis wijst verder net als Van Rij eerder deed, op het belang van een straks een goede samenwerking in de eilandsraad. Volgens haar hebben in ieder geval de lijsttrekkers de afgelopen weken aangegeven bereid te zijn dat te doen.

De derde partij United People’s Coalition (UPC) ving met 124 stemmen bot bij de zetels. Van alle stemmen bleken er verder 3o ongeldig en de kiesdeler staat op 370 stemmen. Vrijdag wordt ook bekend hoeveel stemmen de kandidaten hebben gekregen.

‘Als Nederland niet comfortabel is met PLP, dan zijn ze eigenlijk niet blij met wat volk kiest’ – Statiaanse kiezer

Kiezer op Satia – foto: Urisha Blake

Of met winnaar PLP in de nieuwe eilandsraad straks goed samengewerkt kan worden met het Nederlandse bestuur, gezien het verleden van de partij, ziet een Statiaanse kiezer als volgt:

“Als Nederland niet comfortabel is met PLP, dan betekent dat eigenlijk dat ze niet blij zijn met wat het volk heeft gekozen. Het gaat uiteindelijk om de keuze van het volk, wie er ook wint, en dat moet gerespecteerd worden. Het enig dat telt is dat ze samen aan tafel zitten en gaan werken. Met wederzijds respect.”

Regeringscommissaris: ‘moet mogelijk zijn dat Statia sneller democratie terug krijgt’

Caribisch Netwerk - 21 oktober 2020 - 4:51pm

ORANJESTAD – Sint-Eustatius kan met de nieuw gekozen eilandsraad voor het eerst in twee jaar na Nederlands ingrijpen, weer invloed hebben op bestuurlijke beslissingen op het eiland. Maar de reikwijdte is wel beperkt door de herstelwet. Want anders duurt het nog langer voordat de Statianen weer zichzelf kunnen besturen, volgens het BES-model zoals nu op Bonaire en Saba.

Regeringscommissaris Marnix van Rij is positief: “Ik denk zelf dat het mogelijk moet zijn om voor de in de wet genoemde einddatum (september 2023) terug te zijn bij de normale omstandigheden. Als wij, dus eilandsraad en regeringscommissaris samenwerken en bewijzen dat we de herstelwet succesvol uitvoeren.”

Hij hoopt in ieder geval dat Sint-Eustatius in maart 2023 al klaar is om net als de andere BES-eilanden Bonaire en Saba weer normale verkiezingen te kunnen houden. “Het zou natuurlijk heel mooi zijn als we dan in de situatie zijn van eilandsraad, gedeputeerden en gezaghebber. Want dan loop je weer mee in het reguliere schema van de verkiezingen van de BES-eilanden.”

De in juli door het Nederlandse parlement aangenomen wet herstel voorzieningen Sint-Eustatius bepaalt wat er op het eiland moet gebeuren (12 criteria) voordat Sint-Eustatius weer het zelfbestuur terugkrijgt van Nederland. De voorwaarden voor de eerste fase zijn nu voldaan, vandaar het uitschrijven van de verkiezingen voor de eilandsraad.

Die kan dus weer het door Nederland aangestelde bestuur (regeringscommissaris) controleren en ook invloed uitoefenen. Maar de raadsleden zijn daarbij wel gebonden aan de criteria en doelen van die wet. Als die niet uitgevoerd worden, dan duurt het nog langer voordat het eiland weer een eigen bestuur krijgt.

Van Rij mikt op samenwerking en consensus met de nieuw gekozen eilandsraad: “Samenwerken betekent dus ook dat ieder zijn eigen verantwoordelijkheid neemt. Maar dat je uiteindelijk wel op consensus gericht bent. Want anders, als er vertraging komt, om wat voor reden dan ook – daar ga ik niet vanuit en in ieder geval dat is niet onze instelling- ja dan is de wet ook heel duidelijk: als je je doelen niet realiseert, ga je ook niet naar de volgende fase.”

‘ Samenwerking en consensus met nieuw gekozen eilandsraad’

Het eerste wat hij wil bereiken met de nieuwe eilandsraad is om een gezamenlijk plan met een tijdpad te maken. “Ook waar je dat plan dus op afmeet, want in wezen moeten we de wet uitvoeren, zodat deze beëindigd kan worden. Want dan heb je weer volle democratie.”

Van Rij is er niet mee eens dat de nieuwe eilandsraad straks alleen over de details kan meepraten, omdat die herstelwet dicteert.

“De eilandsraad heeft wel degelijk veel te zeggen vanaf dag 1. Dus het wordt gewoon een hele mooie boeiende tijd voor de toekomst van Statia. Want er wordt natuurlijk ontzettend veel in het eiland geïnvesteerd.”

http://download.omroep.nl/ntr/diversiteit/caribischnetwerk/audio/rijstatia.mp3 Marnix van Rij over de nieuwe eilandsraad

Download de audio hier
.

Bonaire nieuws: Bonaire nieuws: Bonaire nieuws: Bonaire nieuws: Bonaire nieuws: Bonaire nieuws: Bonaire nieuws: Bonaire nieuws: Bonaire nieuws: Bonaire nieuws: Bonaire nieuws: Bonaire nieuws: Bonaire nieuws: Bonaire nieuws: Bonaire nieuws: Bonaire nieuws:

Bonaire nieuws - 21 oktober 2020 - 4:51pm

ORANJESTAD – Sint-Eustatius kan met de nieuw gekozen eilandsraad voor het eerst in twee jaar na Nederlands ingrijpen, weer invloed hebben op bestuurlijke beslissingen op het eiland.

lees verder

Verkiezingen Sint-Eustatius: ‘we doen niet mee voor de show’

Caribisch Netwerk - 20 oktober 2020 - 10:45pm

ORANJESTAD – “Opvallend dit keer is dat we sinds een hele lange tijd weer twee vrouwelijke lijsttrekkers hebben”, zegt Urisha Blake, docent en bekende blogger op Sint-Eustatius. “De vraag is echter, hebben ze straks ook écht wat te zeggen. Want de politiek hier is vooral gedomineerd geweest door mannen.”

2102 Statianen (totaal aantal inwoners: 3383) mogen deze woensdag hun stem uitbrengen voor een nieuwe eilandsraad voor de komende 2,5 jaar. In eerste instantie leek er weinig animo, zegt Blake. “Veel mensen dachten: we gaan niet stemmen want de nieuwe eilandsraad heeft straks toch niets te zeggen over het bestuur.”

Vanwege corona werd er amper campagne op straat gevoerd, wel online – foto: Urisha Blake

Maar volgens haar is dat inmiddels veranderd. Ook omdat de grote partijen zoals PLP zich hebben gerealiseerd dat ze straks in de eilandsraad meer macht hebben dan ze eerst dachten. “Oude partijprominenten als Franklin Brown roepen nog steeds op om niet te stemmen. Maar Rechelline (Leerdam, lijsttrekker van PLP) heeft gezegd dat zij en ook anderen in haar partij van gedachten zijn veranderd. Dus nu hoor ik van steeds meer Statianen dat ze toch gaan stemmen. Zo van: something is better than nothing at all.”

In een interview met Blake zegt Leerdam dat de reden om aan deze verkiezingen toch mee te doen, in eerste instantie ‘ meer transparantie voor het volk’ was. “De afgelopen twee jaar onder Franco (de vorige door Nederland aangestelde regeringscommissaris, red.) kregen we geen enkele informatie. Dus we zeiden: we willen nu wel aan tafel (in de eilandsraad) zodat we ten minste uit eerste hand informatie gaan krijgen en zo de samenleving wél de transparantie kunnen geven over wat er allemaal wordt besloten.”

verkiezingslijst PLP -foto: Urisha Blake

Maar nu blijkt dat de nieuw verkozen eilandsraad meer bevoegdheden krijgt, is de partij helemaal overstag. “We hebben met Van Rij gesproken (huidige regeringscommissaris, red.) en begrepen dat we in deze fase als eilandsraad moties mogen indienen. Ik dacht toen: wow, dat is interessant! En we hebben ook vragenrecht, interpellatierecht. Dus we kunnen het bestuur straks weer verantwoordelijk gaan houden.” En het verantwoordelijk houden van politici maar ook bestuurders, is voor een democratie het belangrijkste, vindt Leerdam.

De eilandsraad bestaande uit vijf zetels kan na 21 oktober voor het eerst, sinds het Nederlandse ingrijpen twee jaar geleden, het lokale bestuur grotendeels weer controleren. Dat bestuur blijft voorlopig nog wel bestaan uit een (door Nederland aangestelde) regeringscommissaris, in plaats van lokaal gekozen gedeputeerden en een gezaghebber. Dus Sint-Eustatius heeft na deze verkiezingen nog steeds geen volledige democratie. ‘We doen niet mee voor de show’

Aan de verkiezingen doen drie partijen mee: Democratic Party (DP), Progressive Labour Party (PLP) en United People’s Coalition (UPC) met in totaal 26 kandidaten. Volgens Blake is dus bij deze verkiezingen opvallend dat vrouwen hoog, op verkiesbare posities staan; bij de twee grootste partijen zijn vrouwen zelfs lijsttrekker.

De lijst van Democratic Party – foto: Urisha Blake

Zoals bij DP met 12 kandidaten op de lijst. Maar Raquel Spanner-Carty, nummer 5 op deze lijst is hiervan niet onder de indruk. “ Ik zag nooit het verschil. Omdat ik het nooit zag als onmogelijk, ben ik niet onder de indruk van wat we bereikt hebben. Want het was altijd al mogelijk. Wat wij als vrouwen wel nieuw aan tafel brengen, is multitasking. We doen dat zo goed, zo goed.”

Rechelline Leerdam is lijsttrekker van PLP, met 11 kandidaten. De partij is altijd getrokken door mannen, de afgelopen 20 jaar door Clyde van Putten. Van Putten trok zich eerder publiekelijk terug als leider, maar staat nog steeds als prominente lijstduwer op nummer 11.

“Het idee daarbuiten is inderdaad dat hoewel ik frontrunner ben, meneer Van Putten straks het leiderschap weer overneemt. Dat is niet het geval. Het zal even duren voordat iedereen is gewend, speciaal voor de PLP want we hadden hem 20 jaar als leider. Maar na verloop van tijd zullen mensen zich realiseren dat er echt een nieuw leiderschap is. En zien ze dat ik er niet voor de show zit”, aldus Leerdam.

‘ Ik wil empowerment van vrouwen aan tafel brengen’

De kleinste partij UPC met drie kandidaten heeft op nummer 2 Carmen Nova staan en zij zegt over vrouwelijke politici: “Ik wil empowerment van vrouwen aan de tafel brengen. Vrouwen aanmoedigen, dat je alles kan doen, alles mogelijk is als je dat wilt.”

kandidatenlijst United People’s Coalition – eigen foto

Ze is er niet mee eens dat vrouwelijke politici een minder belangrijke rol spelen in de besluitvorming. “In onze partij hebben we dat niet. Iedereen is gelijk. Misschien dat sommigen meer ervaring hebben in de politieke arena. Maar dat wil niet zeggen dat er geen zware verantwoordelijkheden naar ons gedelegeerd wordt omdat we een mannelijke leider hebben.”

Kort geding tegen Caribische hervormingsentiteit afgewezen

Caribisch Netwerk - 19 oktober 2020 - 3:14pm

PHILIPSBURG – De Sint-Maartense stichting Pro Soualiga Foundation heeft het kort geding tegen de Nederlandse staat verloren. De stichting vocht de Caribische hervormingsentiteit (CHE) aan, wat een vereiste is van Nederland voor Sint-Maarten om geld te kunnen lenen.

Met de CHE, heeft Den Haag invloed op hoe het geleende geld uitgegeven wordt. Renate Brison, secretaris van de stichting, noemt de CHE een inbreuk op de autonomie van Sint-Maarten. “De voorwaarden die Nederland stelt aan de lening zijn daarom onrechtmatig”, zegt Brison.

Sint-Maarten heeft door de coronacrisis hard geld nodig, maar ook de regering gaat niet akkoord met de voorwaarden die Nederland stelt aan de lening. Ondertussen heeft de regering in Philipsburg geprobeerd via een obligatielening geld te lenen: 75 miljoen gulden tegen 5 procent rente.

Kort geding afgewezen
Volgens de uitspraak kan de stichting, die los van de Sint-Maartense regering het kort geding aanspande, de urgentie voor hun zaak niet aantonen. Ook het vermogen van het Gerecht in Eerste Aanleg om de Nederlandse staat te verbieden het wetsontwerp voor de CHE door te laten gaan, is een reden voor het afwijzen van het kort geding.

Nathaniel Arrindel moet noodgedwongen uitwijken naar de Franse kant van Sint-Maarten

Staatskas Sint-Maarten bijna leeg

De zorgen onder Sint-Maartenaren lopen op. Zonder werk ben je op Sint-Maarten aangewezen op een uitkering van ongeveer 550 gulden. Dat is een derde van het minimumloon. Lees de verhalen van Sint-Maartenaren.

De stichting wil de voorwaarden van de Nederlandse coronahulp nu via de Verenigde Naties aan te vechten. “Er zijn duidelijke aanwijzingen dat de Nederlandse staat weigert de ontwikkeling en voortgang van de Nederlandse eilanden in het Koninkrijk te garanderen. Onder andere door middel van controleorganen zoals de CHE”, zegt Brison.

Geldigheid Statuut
Een andere zaak – volgens Brison de ‘hoofdzaak’- over de geldigheid van het Koninkrijk Statuut, loopt nog bij rechtbank. Het Statuut zou volgens Brison niet in overeenstemming zijn met het recht op zelfbeschikking van voormalige koloniën, zoals verklaard door de Verenigde Naties in 1955.

De stichting wil samen met de regeringen van Aruba en Curaçao een ‘bewustmakingscampagne over de inbreuk om autonomie van de eilanden’ opzetten.

Meer over deze zaak

Deze zaak betekent meer dan alleen een vuist tegen de CHE. De stichting is voorvechter van het zelfbeschikkingsrecht en een voorstander van verdere dekolonisatie door Nederland. Lees meer hier.

Wat er gebeurt met jongeren als Jeffrey als de rechter wil helpen, maar justitie niet

Caribisch Netwerk - 16 oktober 2020 - 3:23am

ORANJESTAD – “Iedereen deed de deur dicht. Zijn leven bestaat uit opsluiting en verder niets. Maar hij heeft dringend hulp nodig. Dat zegt ook de rechter. Hoe meer je hem opsluit zonder hulp, dan gaat hij steeds ergere dingen doen.”

Lucila Dirksz vertelt over haar 20-jarige zoon Jeffrey die na amper drie maanden uit de Arubaanse gevangenis KIA, weer vastzit. Hij zou nu iemand hebben neergeschoten. Ze is niet verbaasd dat haar zoon verder ontspoort als crimineel: Jeffrey heeft als minderjarige niet de hulp gekregen die de rechter wél in 2018 oplegde.

Toen maakte het gerecht zich al zorgen: Jeffrey had op zijn 16e en 17e al een serie ernstige misdrijven gepleegd. Waaronder verkrachting van een jogger onder bedreiging van een vuurwapen, doodsbedreigingen van zijn moeder en oma en het plan om toeristen te gaan beroven. Deskundigen concludeerden dat de kans op herhaling en verder crimineel ontsporen heel hoog is, als hij niet de juiste hulp krijgt.

Voor de veiligheid van anderen en hemzelf, moest Jeffrey daarvoor naar een inrichting voor jeugdigen (PIJ) aldus de rechter, waar hij die hulp eindelijk zou krijgen. Want hoewel Arubaanse instanties niet verantwoordelijk waren voor zijn gedrag, concludeerde de rechter toen wél: ze hadden gefaald in bieden van juiste hulp en begeleiding.

Jeffrey, nadat hij was vrijgelaten – foto: Lucila Dirksz

‘Mama, ik wil een toekomst’

Jeffrey komt uit een gezin met grote sociale problemen; verslaving, criminaliteit. Moeder Dirksz: “Mijn kinderen werden van mij afgenomen. De andere twee zitten nog in pleeggezinnen en dat is altijd goed gegaan. Maar Jeffrey maakte altijd problemen, want hij wilde bij mij zijn. Geen pleeggezin of tehuis kon hem tegenhouden, hij vocht zich eruit.”

Als hij negen is, gaat hij naar een pleeggezin in Amerika. Na drie jaar gaat het mis. “Er is daar iets gebeurd. Wat weet ik niet, dat heeft hij nooit verteld. Maar hij kwam terug met een litteken in zijn gezicht, rare gedachten, echt anders. Hij ging honden doden, kippen. Vonden we een poot hier, een kop daar, heel wreed en angstaanjagend. Daarom heeft mijn zoon echt hulp nodig. Maar terug op Aruba, nergens wilden zij hem helpen.”

Jeffrey wil zelf ook die hulp. Dat blijkt uit het vonnis van 2018, en ook nu nog. “Hij heeft amper school gehad en kan zich niet redden in de wereld. Dat weet hij, daarom wil hij hulp en een opleiding. Dat zegt hij mij ook nog steeds: Mama, ik wil een toekomst.”

Lucila Dirksz – eigen foto

Aruba heeft geen PIJ-instelling. In gevangenis KIA is er een jeugdafdeling maar daar is geen hulp en begeleiding voor jongeren als Jeffrey. Hij zou na het vonnis in 2018 dus naar Nederland worden gestuurd. “We hebben maanden gewacht. Ik ging nog vragen of ik iets moest bijdragen, maar ze zeiden dat de overheid alles zou betalen. Toen hij na een jaar nog in het KIA zat, wist ik het al: ze gaan weer niets voor hem doen”, zegt moeder Dirksz.

De Arubaanse justitie heeft het vonnis nooit uitgevoerd. Na twee jaar zonder de juiste hulp te hebben gekregen, komt Jeffrey in juni vrij.  “Hij was eerst rustig, praatte niet veel. Maar na een paar maanden, begon ik weer te merken: hij is niets veranderd. En toen explodeerde hij dus weer.”

Bekend probleem, oplossing blijft uit
Jeffrey blijkt niet de enige; er zijn meer Arubaanse jongeren voor wie de rechter de PIJ-maatregel oplegt maar justitie die vervolgens niet uitvoert. Het is een bekend probleem; zelfs al voor de invoering van de maatregel (met het nieuwe jeugdstrafrecht in 2014) concludeerden deskundigen dat er nog veel moest gebeuren. Alleen als de Caribisch-Nederlandse eilanden samenwerken, ook met Nederland erbij, is een jeugdinrichting haalbaar en betaalbaar, bleek uit onderzoek.

De vraag is waarom na zes jaar er nog steeds geen structurele oplossing is. En waardoor jongeren als Jeffrey kunnen blijven ontsporen.

Andin Bikker, de huidige justitieminister van Aruba erkent het probleem en zegt dat hij het daarom op de agenda van het laatste justitieel overleg van de landen in het Koninkrijk heeft gezet. Hij zegt dat een werkgroep zich er mee bezig houdt.

Behandeling te duur
Maar op vragen waarom een oplossing al jaren duurt, komt Bikker met dezelfde argumenten als zijn voorgangers: uitvoeringsproblemen, gebrek aan samenwerking én vooral de kosten. Of het te duur is om jongeren als Jeffrey te behandelen en daarom justitie dus de vonnissen niet uitvoert, daarop blijft de minister ontwijkend antwoorden. Maar uiteindelijk geeft hij wel het volgende toe:

“De PIJ-maatregel is theoretisch heel mooi: iemand heeft dat bedacht maar de uitvoering is zo ontzettend ingewikkeld. Want het zijn de kosten per dag en per maand voor behandeling van één iemand. In vergelijking met iemand die geen PIJ-maatregel heeft opgelegd gekregen en in KIA verblijft, is dat gewoon onevenredig groot.”

Autonoom Curaçao: ‘Waarom zo’n haast toen, we waren er helemaal niet klaar voor’

Caribisch Netwerk - 15 oktober 2020 - 12:49am

WILLEMSTAD – “Ik begrijp niet waarom wij zo’n haast hadden om een autonoom land te worden want we waren er nog helemaal niet klaar voor. Het is bewezen dat we dit niet kunnen. De afgelopen tien jaar zijn we niet vooruit gegaan.”

Dat concludeert maatschappelijk werker Coraline Kooistra na tien jaar Curaçao als autonoom land. En ook andere professionals uit het onderwijs, handhaving en sociale sector delen die conclusie.

‘We hebben de sociale situatie onderschat en verwaarloosd’

“Wij hebben de sociale situatie verwaarloosd op het eiland. We hebben de situatie onderschat en we hebben niet genoeg gedaan om de sociale situatie beter te maken, omdat er te veel problemen waren binnen de overheid. En dat is niet gezond voor de algemene welvaart van een land.”

De maatschappelijk werker komt veel armoede tegen. “Als je ouders hebt die geen baan hebben, dan kom je op het eiland zonder financieel en sociaal vangnet in een heel slechte situatie terecht met het hele gezin.” Voorbeelden hiervan heeft Kooistra ten over. “Er zijn zoveel gezinnen die geen huur meer kunnen betalen, dus ze gaan gewoon bij familieleden wonen, vaak bij de opa’s en oma’s. Maar deze woningen zijn vaak in slechte toestand en niet geschikt voor grote gezinnen met kinderen.”

Kooistra komt regelmatig bij families waar op de vloer wordt geslapen. “Ze hebben geen bedden, er is te weinig voedsel en ze hebben geen meubilair. Er zijn gevallen waarbij de kinderen echt helemaal niks hebben. Wij moeten helpen met kleren en naar school sturen.”

Maghalie van der Bunt-George- foto: Kim Hendriksen

‘Voor het onderwijs zijn we in plaats van vooruit, 10 jaar achteruit gegaan’

In het onderwijs is de situatie in de afgelopen tien jaar  alleen maar verslechterd, vindt Maghalie van der Bunt-George, directeur bij scholengemeenschap Vereniging voor Protestants Christelijk Onderwijs (VPCO). Onder andere omdat er al die jaren niet meer is geïnvesteerd. Zo zijn de schoolgebouwen niet onderhouden en stamt het lesmateriaal uit 2003.

http://download.omroep.nl/ntr/diversiteit/caribischnetwerk/audio/onderwijscuracao.mp3 Maghalie van der Bunt-George over het onderwijs

Download de audio hier
.
“Niet alle leerlingen hebben op Curaçao dezelfde kansen.” Terwijl volgens de directeur ieder kind binnen het Koninkrijk hetzelfde niveau onderwijs moet krijgen en gelijke kansen.
Het eiland moet af van alle plannen en adviseurs, vindt ze bovendien. “We moeten meer hands-on werken. Hoe komt het dat we niet in staat zijn geweest om de afgelopen tien jaar de veranderingen door te voeren? Daar moeten we naar kijken en het probleem bij de kern aanpakken.”

Tico Ruiter – foto: Kim Hendriksen

‘Welke zaken bij de politie zijn opgeschoten? Ik kan ze niet vinden’

Na 35 jaar heeft Tico Ruiter zijn baan bij het Korps Politie Curaçao (KPC) opgezegd. “Op je hamvraag waar zijn we sinds 2010 mee opgeschoten? Niks, nergens, nul, zip.” Volgens Ruiter ligt dit niet helemaal aan de organisatie.

http://download.omroep.nl/ntr/diversiteit/caribischnetwerk/audio/politiecuracao.mp3 Tico Ruiter over de politie

Download de audio hier
.

Jeanne Henriquez – foto: Kim Hendriksen

‘Hopelijk leren we een les. Dat we het zelf moeten doen en niet naar Nederland blijven kijken’

Jeanne Henriquez, voorzitter van Fundashon Alisansa, ziet de situatie met de dag verslechteren. Afgelopen week nog heeft de stichting de noodklok geluid vanwege toenemend huiselijk geweld.
Zij zou het liefst zien dat er een ‘participatiemaatschappij’ op het eiland komt, waarin niet meer naar Nederland of een ander land wordt gekeken, maar waar mensen op het eiland zelf hun verantwoordelijkheid nemen.

“Hopelijk leren we als bevolking een les. Dat is dat wij de stilte moeten doorbreken op allerlei terreinen. En het gaat vooral om onze eigen overlevering. En dat betekent dat je het zelf moet doen.”

http://download.omroep.nl/ntr/diversiteit/caribischnetwerk/audio/sociaalcuracao.mp3 Jeanne Henriquez over 10-10-’10

Download de audio hier
.

‘Pipita di kònkòmber’ prijs voor Denise de Jongh – Rekwest

Bonaire.nu - 5 augustus 2020 - 11:25am

Kralendijk – Dit jaar heeft de SKAL, de afdeling Cultuur, Kunst en Literatuur, in samenwerking met het comité ‘Arte di Palabra’ het 15-jarig bestaan van Arte di Palabra Bonaire gevierd.

Arte di Palabra is een wedstrijd op het gebied van literatuur, poëzie en korte verhalen. Het thema voor dit jaar was ‘Fiesta di Palabra’ (Feest van Woorden).

Gedeputeerde James Kroon, die gedeputeerde Nina den Heyer vervangt, gaf een toespraak met felicitaties voor de personen die al 15 jaar lang deze wedstrijd organiseren.

In samenwerking met het comité Arte di Palabra heeft de SKAL de ‘Pipita di Kònkòmber’-prijs dit jaar aan mw Denise de Jongh Rekwest gewijd voor haar bijdragen aan en het stimuleren van het gebruik van de taal Papiamentu en het uitdragen van de Papiamentu-spelling.

De Jongh Rekwest schrijft en publiceert boeken, verhalen voor kinderen en artikelen over etiquette in het Papiamentu. Tevens is zij een voorvechter voor het Papiamentu.

Namens het Bonairiaanse eilandbestuur heeft gedeputeerde James Kroon de ‘Pipita di Kònkòmber’-prijs aan de Jongh Rekwest overhandigd en haar gefeliciteerd voor alles wat zij doet voor de taal en de kinderen.

De Arte di Palabra wedstrijd tussen de ABC-eilanden zal op 15 augustus 2020 aanstaande op Bonaire plaats vinden.

Lees ook:

 

Inhoud syndiceren